Адв. Минчо Спасов: Гешев, Сарафов и Тодоров трябва да бъдат отстранени

Адв. Минчо Спасов: Гешев, Сарафов и Тодоров трябва да бъдат отстранени

„Много скоро ще се разбере дали ВСС чака команда как да действа или ще действа съгласно закона. Ако действа съгласно закона, тримата герои от тази драма трябва да бъдат незабавно отстранени от изпълняваните длъжности“.

Това заяви пред БНР адвокат Минчо Спасов по повод вчерашния медиен скандал, в който бяха забъркани главният прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и зам.шефът на НСлС Ясен Тооров.

„Очевидно е, че всички те употребяват длъжностите си, за да въздействат върху други магистрати, да се свързват с политици и т.н. – неща, в които взаимно се обвиняват. Към тримата магистрати трябва да се приложи един аршин, тримата да бъдат незабавно отстранени от длъжност, независимо какъв ще е изходът на самото разследване. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали верен ход“, категоричен бе адв. Спасов.

По думите му главният прокурор е имал предложения не само от Бойко Борисов, но и от Делян Пеевски:

„По моя информация Гешев вчера дозира истината. Действително е имало такова обаждане преди няколко месеца към него. Това е било по времето, когато бе връчен мандата на проф. Габровски. И действително Гешев не е възприел предложението тогава, обидил се е даже на Борисов и започнал пред близки да го нарича „предател“. Но след това той е получил подобно обаждане и от Пеевски, на което вече е козирувал. Той спести тази информация на публиката. И двамата са имали еднопосочни предложения за това той да се оттегли от поста. Фактът, че той говори за предателство, означава, че те са били другари“.

ГЕРБ беше дал на концесия съдебната власт на ДПС, изказа мнението си Минчо Спасов. Според него всичко останало, което виждаме в последните години, потвърждава това.

Още по темата

15 май 2023 10:22

601

Той подчерта, че нищо не го е изненадало във вчерашното изявление на Иван Гешев. Според него част от медиите неправилно интерпретират казаното от главния прокурор, че той се заканва да изчисти политическия боклук:

„Аз внимателно прослушах неговото изказване. В края той каза нещо съвсем друго: „Време е да бъде изчистен този боклук. Това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно. За мен като гражданин е важно“. От тези му думи излиза, че той няма намерение да използва инструментариума, който има като главен прокурор, най-силният репресивен орган в държавата, а смята да излезе на политическото поле, да създаде евентуално нова партия и така да се бори срещу политическия боклук, което е жалко“.

Адв. Спасов подчерта, че е притеснен от ВСС, който е ключовият институционален играч. Опорочена е не само прокурорската квота, но за съжаление и съдийската квота, смята той.

„Ако имаме на мястото си стоящ Инспекторат и ВСС, трябва първо да разследва как е проведено случайното разпределение на делата, така че всички ключови дела се падат или при някакви съученици на г-н Гешев, или при хора, които са негови твърде близки, а не при случайни прокурори“, коментира още Минчо Спасов.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)