Албанецът Лео специално за ЗАРАТА: Нека има поне по един Лео във всеки български град и село!

36-годишният албанец Лео говори чудесен български с лек гръцки акцент, роден е на датата 9 май и се чувства победител, участва в сериала „Ден и нощ“, много харесва зимата в България, но основната му мисия е да помага на хора в затруднено положение. Тези и още много интересни неща разказа за ЗАРАТА самият Лео Кадели.

Лео стана популярен в България след трагичния пожар, оставил 10-членно семейство от Кнежа на улицата. Младият мъж организира събиране на помощи за фамилията с 5 малки дечица,  след като къщата им изгоря почти напълно.

Специално за ЗАРАТА Лео разказа кое го е подтикнало да създаде фейсбук групата „Приятели, помагайте“ и защо се ангажира с каузите на много хора, попаднали в затруднение. Албанецът говори чудесен български, с лек гръцки акцент, за който има обяснение и е изключително добронамерен и усмихнат човек.

Лео, защо си в България?

[ad id=“255238″]

– Отговорът е тривиален – в България ме доведе любовта и една жена от Карлово. Оженихме се. Роди ни се дете -прекрасният Леонардо, който за съжаление сега живее с майка си, защото с нея се разведохме. Дойдох тук през 2006 г. на почивка и останах. Картината на истинската зима страшно ме впечатли. Не бях виждал такава красота. Сняг до коленете и този уникален Балкан. Вие тук имате всичко – природата е изумителна!

Откъде идва желанието ти да помагаш на хората?

– Човек се ражда с това желание, а само от него зависи как ще го развие. Освен това аз не съм от хората, които забравят откъде са тръгнали. Моето семейство беше много бедно. Винаги ще помня какво е да имаш само една филия хляб. Живеехме в град Лежа, северна Албания и родителите ми останаха там, след като по- големите ми брат и сестра заминаха за Гърция, а аз отидох при тях на 9 години. Завърших там две висши образования маркетинг на туризма и дизайн.

Българите се запознаха с теб покрай дарителските кампании, а ти с какво изкарваш прехраната си?

– Не съм богат човек в онзи смисъл, но не се оплаквам. Основно се занимавам с търговия на автомобили, имам и малка фирма за туризъм, защото съм официален представител на Албания за туризъм в България и помагам с информация на моите сънародници, които пътуват за България.

Освен всичко, което правиш, разбрах, че скоро си влязъл в ново амплоа. Какво ще разкажеш за участието си в сериала „Ден и нощ“?

[ad id=“225664″]

– А, това е една моя авантюра. Снощи (7 ноември) беше моята премиера като актьор в един от епизодите на сериала. Там участвам с моето име, пак съм си Лео, снимките са направени в моя апартамент, но това е само едно забавно приключение за мен.

Какво искаш да знаят хората за мисията, която си избрал да следваш?

– Аз заставам зад каузата на всеки със сърцето си, без да злоупотребявам, целта ми не е такава, освен това зад мен стоят хиляди, които са ми повярвали. След като създадох фейсбук групата „Приятели, помагайте“, непрекъснато има стотици чакащи за одобрение да се присъединят. Избягвам да апелирам за финансова помощ, тъй като с парите стават най-големите измами. Предпочитам да помагаме с хранителни продукти, със стари вещи, които все още вършат работа: дрехи,  обзавеждане и всичко необходимо за един дом. Основното ми изискване е за прозрачност на всичко, което правим. Именно затова заснемаме всяко дарение и качваме видеото в групата, за да не остава никакво съмнение за измама, че нещо някъде е отишло не по предназначение. Винаги преглеждам сигналите за помощ (в момента има около 400) и на първо място обръщам внимание на този зов, в който се казва, че някой гладува. Това не може да чака ред. Аз знам какво е да си гладен…

Има безкрайно много нуждаещи се за съжаление, но затова сме хора – да си помагаме.

Искам да кажа, че в случая вашата медия разговаря с мен, но аз не желая да изпъква моето име.

Целта ми, за дам това интервю, е да има поне по един Лео във всеки български град и село. Нека сме повече хората, които имат душа и сърце да помагат на другите, попаднали в затруднено положение.

Как албанецът Лео помага на 10-членно българско семейство с пет малки деца, чиято къща изгоря напълно


image0 (9K)