Александър Йорданов: България трябва да приема бежанци, влезли законно в ЕС

„Румен Радев бе избран за президент, но още не е станал президент“, заяви в ефира на Канал 3  дипломатът
[ad id=“225664″]

„Румен Радев бе избран за президент, но още не е станал президент. Досега е като пореден гражданин на България, който иска да си създаде партия, използвайки позицията си в момента.“ Това каза Александър Йорданов за изявите на държавния глава на българската политическа сцена в последните седмици.

„И такива хора, когато слязат от поста си, вече не будят такъв интерес“, припомни Александър Йорданов.

Бившият ни посланик в Полша и Македония е твърдо убеден, че в ЕС трябва да бъдат приети бежанците, които са пристигнали законно в Европа. Според него прокламираната от патриоти и националисти „Европа на нациите“ е смъртоносна идея.

„Смъртоносното на идеята „Европа на нациите“ го живяхме през 20-ти век. Тази Европа на нациите доведе до 2 световни войни, загинаха над 150 милиона млади хора, в младост и сила мъжка, както и казал поетът“, каза Александър Йорданов.

„Категорично смятам, че бежанците, които са влезли законно в ЕС, минали са през съответните процедури – а това е огромното мнозинство, те трябва да бъдат солидарно приети в държавите от ЕС, вкл. и България, Унгария, Румъния и всички.

Крайно неморално е да стоварим този товар на страните, които са на границата. И крайно неморално е да вадим непрекъснато едни пари, да ги даваме на Ердоган да ни пази границите. Орбан и Унгария да не са такива чистофайници – християнството е било най-силно, когато е нямало национални държави, то отслабва, когато националната държава тръгва да воюва. Така че национализмът води до гибел, смърт, а солидарността означава ние да седнем на една маса, и решаваме да решим солидарно този въпрос“, изтъкна Александър Йорданов.

[ad id=“263680″]

На припомнянето за убийството на местен жител в Кемниц, извършено от мигрант, довело до масови протести в Източна Германия, Александър Йорданов отсече:

„Дали един човек е престъпник, това не зависи нито от цвета на кожата му, от расата му, от религията му – престъпления вършат и християни, и мюсюлмани всеки ден, а и от такива, които не са нито християни, нито мюсюлмани. Такива бяха комунистите – комунистите на Сталин репресираха милиони хора и ги пращаха в концлагерите. Те бяха комунистически терористи.“

По повод позицията на премиера на Унгария Орбан срещу настаняването на бежанци в страната му, Александър Йорданов припомни, че днешният националист Орбан е започнал в политиката като либерал.

[ad id=“236993″]

„Не ми говорете за тази легенда Орбан – познавам го. Бях там още през 1990 г., бяхме в кръчма в старата Буда с Адам Михник, беше много интересно, защото тогава Орбан започна като либерал – това трябва да се помни. Сега вътрешни партийни, партизански интереси, го превръщат в националист. Виктор Орбан в момента е говорител на Путин в Европа“, категоричен е Александър Йорданов.


image0 (9K)