Амос Хохщайн: Русия опита да се възползва от енергийната криза в Европа

Амос Хохщайн: Русия опита да се възползва от енергийната криза в Европа

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Русия не предизвика енергийната криза в Европа, но не помогна, а дори се опита да се възползва от нея, коментира пред CNBC Амос Хохщайн, старши съветник по глобалната енергийна сигурност на Държавния департамент на САЩ.

Според него като енергиен доставчик Русия е имала отговорността да увеличи доставките, за да помогне на вносителите са запазят нормалната си икономическа активност и брутният вътрешен продукт (БВП) да не бъде засегнат от високата цена на газа и петрола.

С доставка само на договореното, Русия не може да бъде наречена „надежден доставчик“, заяви още Хохщайн, макар да призна, че Москва не е нарушила никакви закони. В случая обаче Русия е действала така, че да не пропусне ползи, които една криза може да ѝ донесе.

Още по темата

Изпълнението на договори е само извинение, смята американският енергиен съветник. Според него договорите би трябвало да са „подът“, а не „таванът“ при отношенията на двете страни. Рекордните стойности, които достигна цената на природния газ пък е доказателство, че е имало незадоволено търсене и доставчикът е трябвало да увеличи обемите.

Още през август „Газпром“ започна да доставя по-малки количества газ за Европа. Тогава много анализатори определиха, че целта е бързото сертифициране на „Северен поток 2“.

През октомври цената на природния газ достигна рекордни нива на фона на ограничените доставки, включително и на втечнен газ от САЩ, който се насочи към Азия, където цената е по-висока. Пазарите бяха изнервени и заради ниското ниво на нагнетяване в европейските газохранилища.

Амос Хохщайн коментира още и „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна и Полша и ще доставя директно руския природен газ в Германия. Според него газопроводът увеличава още повече зависимостта на ЕС от Русия по отношение на доставките на природен газ. През 2020 година руският природен газ има дял от 43% от общия внос, а новият газопровод ще увеличи още повече власт на Москва.

Преди ден и държавният секретар Антъни Блинкен коментира, че САЩ ще следят „много внимателно“ дали Русия използва „Северен поток 2“ като политическо оръжие. „Ако Русия опита да използва енергията като оръжие или направи агресивни действия спрямо Украйна, ние се ангажираме, Германия се ангажира също, да предприемем съответните действия“, коментира още Блинкен пред репортери.

 

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)