Анализатор: Промяна на границите ще доведе до дестабилизация на Балканите

„Това означава подялба и ще има негативни последствия в Македония и Босна и Херцеговина“, твърди анализаторът Даниел Суърър

Изявленията за възможна промяна на границите на Балканите, които бяха направени и от страна на президента на Косово Хашим Тачи, бяха остро критикувани от чуждестранните анализатори, но и от тези в Албания и Косово, предават македонската информационна агенция „Макфакс“ и Агенция „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Американският анализатор Даниел Съруър, който е смятан за отличен познавач на ситуацията на Балканите, заяви за „Гласът на Америка“, че корекция на границите означава подялба и ще доведе до дестабилизация на Балканите.

Той добави, че размяната на територии между Косово и Сърбия ще дестабилизира Балканския полуостров, но и региона около него. Според него размяната на територии ще затвърди позициите на тези опции, които изискват от Косово присъединяване към Албания, а това ще има негативни последствия и в Македония.

[ad id=“263680″]

Съруър поясни, че ще има дестабилизация и в Босна и Херцеговина, тъй като Република Сръбска ще изисква промяна на границите.


image0 (9K)