Англия облекчи мерките, Германия поиска да ги втвърди. Мексико вече е втора в света по жертви

От понеделник в Англия започна втора фаза от облекчаването на мерките, свързани с ограниченията заради COVID-19.

Рестрикциите, свързани с ограничаването на контактите, днес се намаляват като британците имат право да излизат и да се срещат с до шест души от две домакинства. Подобни действия бяха предприети в Уелс преди седмица, а до края на тази се очаква същото да се случи в Шотландия и Северна Ирландия.

Заедно с възможността за излизане от домовете и разширяване на кръга за срещи, в Англия отварят редица спортни и културни обекти. В страната отново могат да се провеждат и сватбени церемонии, но само в присъствие на максимум шест души.

В Обединеното кралство вече 30 млн. души са получили първа доза от ваксината, което е близо половината от цялото население.

През последното денонощие смъртните случаи в страната са 19, а новозаразените – 3862. За сравнение в последните 24 часа в България са регистрирани 983 нови случая и 60 жертви, които са били заразени с COVID-19.

Въпреки облекченията на ограниченията премиерът Борис Джонсън призова хората да останат внимателни и да спазват всички мерки заради увеличаващият се брой случаи в други точки на Европа.

В Германия канцлерът Ангела Меркел увеличи напрежението върху 16-те премиери на провинциите в страната за това да се спазват договореното затягане на мерките.

“Трябва да изпълняваме правилните мерки с голяма сериозност. Някои провинции го правят, други не“, каза Маркел в интервю за ARD.

Тя призова ръководствата да променят плановете си за отваряне и да наложат по-сериозни ограничения на социалните контакти, вечерни часове и изисквания за работа от вкъщи.

Германия беше сериозно засегната от третата вълна на пандемията, движена от британския вариант на вируса.

В същото време Косово се превърна в последната държава в Европа, която получи ваксини и започна процес по имунизация. Прищина получи 24 000 дози от препарата на AstraZeneca по системата за дарения COVAX. Страната ще получи общо 100 800 ваксини. Първи ще бъдат ваксинирани здравните работници.

Мексико обнови данните за смъртните случаи в следствие на COVID-19 и вече е втората страна в света с най-много жертви след САЩ, съобщи Би Би Си. Новите данни показват, че починалите са с 60% повече от първоначално обявените от северноамериканската държава. Информацията показва, че броят на починалите е повече от 321 000 души.

Президентът на страната Андрес Мануел Лопез Обрадор месеци наред беше подлаган на критики заради лошото справяне с кризата.

В световен мащаб най-засегната страна продължава да бъде САЩ с близо 31 млн. заразени и 562 000 смъртни случаи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)