Аптеките вдигат цените на лекарствата

Аптеките ще повишат цените на лекарствата, защото вече няма да може да ползваме отстъпки. Това заяви в ефира на Нова телевизия Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод на нов законопроект на здравното министерство.

„Един ден по-късно министерството направи съобщение, че това не се отнасяло за аптеките, а за фармацевтите. Има драстична разлика – в единия случай става дума за юридически лица, а в другия, за фармацевти, които продават лекарства“, заявява по повод законопроекта специалистът.

Ще се оскъпи с около 10 процента всяко лекарство. „Може да се увеличи с 15-20%. При лекарствата с рецепта отстъпките са малко по-малки, отколкото тези, с лекарско предписание“, каза той.

„Всички аптеки ще бъдат принудени да вдигнат цените на лекарствата. Някои даже вече са на по-високи цени. Целта на този проект явно е да се изравнят крайните цени, но при по-високите им стойности. Така ние ще загубим едно от конкурентните си предимства. Целта явно е да се толерират малките аптеки, за да не загинат“, заяви още експертът.

Той обяви, че той ще се бори докрай с новия законопроект.


image0 (9K)