Арнаудова: Ще има обвинения към всички виновни за безстопанствеността в болниците

Под прицел на прокуратурата са действията на онези лица, в резултат на които здравните заведения са доведени до тежко състояние. В спецпрокуратура са постъпили и 102 сигнала срещу престъпни деяния на кметове и заместник-кметове.

[ad id=“225664″]

„Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително министри и заместник – министри, са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по делата за безстопанственост на болниците в страната.“ Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в Бургас днес, цитирана от БТА. Тя пристигна в морския град за участие в тържеството по повод 20 години от създаването на Апелативна прокуратура-Бургас.

[ad id=“263680″]

До края на март се очаква Министерството на здравеопазването да изпрати допълнителни материали за финансовото състояние на седемте болници в страната, сред които и УМБАЛ-Бургас, които са проверяват.

Арнаудова каза, че под прицел на прокуратурата не са болниците и хората, които се грижат за болните, а действията на онези лица, в резултат на които здравните заведения са доведени до тежко състояние. „Касае се за безстопанственост, разпитват се свидетели, ще бъдат назначени и необходимите експертизи“, каза още тя.

[ad id=“236993″]

Арнаудова добави, че предмет на разследването са умишлени и неумишлени действия по безстопанственост, но и сключването на явно неизгодни договори.

Говорителят на Главна прокуратура бе запитана и за хода на разследването по случая с наводненията в Бургаско през октомври миналата година, когато имаше и пет жертви. Към този момент няма обвиняеми. Апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров добави, че се очаква изготвянето на основната експертиза.

[ad id=“236999″]

Друга тема, която засегна Арнаудова, са сигналите срещу престъпни деяния на кметове и заместник-кметове. Справката, която тя съобщи, показва, че от изменението на НПК на 5 ноември миналата година до 15 февруари в специализираната прокуратура са постъпили 102 такива сигнала.

Това, според Арнаудова, означава доверие и изключителна отговорност към случаите да се отговори на обществените очаквания за пълно и обективно разследване. Тя припомни, че месец след постъпване на сигнала срещу кмета на Септември прокуратурата е извършила всичко необходимо, за да се стигне до резултат.

[ad id=“237001″]

По аналогичен начин ще се действа и при всички останали сигнали.


image0 (9K)