Асоциацията на европейските журналисти осъди МВР по случая „Кенаров“

Административният съд София-град е задължил Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров.

Кенаров беше сред десетките задържани и бити от полицията, след като събитията ескалираха, въпреки че неколкократно беше направил опит да се легитимира като журналист. Част от ареста му дори беше заснет от друг присъстващ на демонстрацията и на кадрите ясно се чуваше, че той заявява на полицаите, че отразява протеста.

Впоследствие по случая нямаше образувано досъдебно производство, тъй като прокуратурата отказа да започне такова, след като МВР обяви, че вътрешна проверка в столичната полиция (СДВР) не е открила данни за престъпление.

С идването на новото служебно правителство от длъжност беше освободен главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Един от мотивите за смянаната му беше именно полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

„Съдът не само е отменил мълчаливия отказ, но е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена, свързана е с обществения живот в страната, ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР, а освен това е и налице обществен интерес, тъй като информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността“ , съобщават от АЕЖ.

През май стана ясно, че МВР е поискало справка от НАП за данъците, здравните и социални осигуровки на Кенаров, която беше определена от АЕЖ като „напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си“.

Малко по-късно МВР оттегли искането си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)