Атентаторът от Нова Зеландия се е готвил да нападне и трета джамия

Обвиненият в убийството на над 50 души Брентън Тарант влиза в съда

Мъжът, който миналата година уби над 50 човека в две джамии в Нова Зеландия е планирал да нападне и трета. Това стана ясно от последното заседание по делото му, което започна в понеделник, предаде БиБиСи.

Заключителното заседание ще продължи четири дни и ще завърши с произнасяне на присъда. 29-годишният Брентън Тарант може да бъде осъден на доживотен затвор без право на помилване, очакват наблюдатели, цитирани от информационните агенции. Ако прогнозата се потвърди, тази присъда ще е най-тежката в историята на Нова Зеландия.

На 15 март миналата година Тарант нападна с открит огън джамията „Ал Нур“ в град Крайстчърч, като предаваше нападението си на живо в социалните мрежи. Той направи това по време на петъчната молитва на мюсюлманите. След това той шофира още 5 километра до друга джамия в града и уби още повече хора. След това беше арестуван.

Тарант е имал и план да изгори джамиите, като е посочил пред полицията, че съжалява за неуспеха си в този замисъл. Бил е арестуван напът за трета джамия, в която се е готвел да стреля. Той е планирал педантично нападението, за да остави максимален брой жертви, каза прокурорът по делото в началото на съдебното заседание в понеделник.

В началото Тарант не се признаваше за виновен, но през юни промени мнението си и се призна за виновен по обвиненията в 51 убийства, 40 опита за убийство и извършване на терористичен акт. Това стана през юни тази година, когато процесът срещу него приключваше. Промяната в пледирането сложи началото на нова процедура. В хода й Тарант не се разкая, а обратното – изрази съжаление, че не е убил повече хора. Тези обстоятелства около съдебния процес дадоха основание на наблюдателите да смятат, че присъдата му ще бъде максималната възможна.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)