Байдън може да потърси помощ от частни авиолинии за Афганистан. Лидерите на талибаните се събраха в Кабул

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е предупредила американските частни авиолинии, че техни самолети могат да бъдат използвани за евакуирането на хора от Афганистан. Новината беше съобщена от няколко медии.

Източник на Ройтерс вБелия дом е казал, че „предупредителната заповед“ е изпратена до компаниите, но все още няма финално решение по въпроса. Самите самолети няма да бъдат заставени да влизат в Афганистан, а ще пренасят хора от военновъздушни бази в Близкия Изток и Германия. Очаква се повече информация по случая да стане достъпна в неделя, когато американският президент ще обобщи ситуацията.

Десетки хиляди афганистанци продължават да чакат в страх евентуалното си спасение от страната, след като Байдън обяви, че всички американци и местните граждани, които са им указвали съдействие, ще бъдат евакуирани.

В събота от посолството на САЩ излязоха със съобщение граждани да не се трупат около летището в Кабул, а да чакат „индивидуални указания от представител на американското правителство“. Предупреждението идва заради потенциални заплахи пред загражденията на пистите. Би Би Си съобщи, че сигналът е бил свързан с потенциална заплаха от нападение на афганистанското разделение на Ислямска държава.

Няколко британски телевизии излязоха с информация, че масовото струпване около летището е довело да ранени хора, които са били стъпкани от тълпата. На тях им била оказана помощ от британски войници.

От Министерството на отбраната на САЩ съобщиха, че до момента 17 хил. души са излетели от Кабул, сред които са 2 500 американски граждани. На срещата на външните министри от страните в НАТО в петък е направено и предложение охраната на летището от войници на алианса да продължи и след 31 август. Според върховния представител на ЕК по външните работи Жозеп Борел евакуацията на всички бежанци е невъзможна до края на месеца.

В същото време най-високопоставените лидери на талибаните се събраха в Кабул, за да съставят планове за бъдещото си правителство. Пред Франс прес един от участниците в срещата е казал, че политическият лидер и съосновател на талибанското движение Абдул Гани Барадар ще преговаря с военния клон на организацията за съставянето на кабинет, който да приобщи по-широк кръг от хора. Гани Барадар ще проведе срещи и с представители на предишната власт, религиозни учени, политици и други.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)