Банките приемат заявки за отсрочване на кредити до 23 март

Остава малко повече от месец до крайния срок, в които могат да се подадат документи за отсрочване на банков заем. Последната дата за кандидатстване е 23 март.

Заради новото настъпление на коноравируса миналата есен парламентът разреши да се удължи т.нар. кредитна ваканция, която вече позволи на много хора да отложат плащането на вноските по време на първата вълна. Така стана възможно закъсалите длъжници, останали без работа или с орязани доходи, да отложат плащанията си (за главницата и лихвите) през идните месеци.

Интересът към това облекчение е нараснал много напоследък, показва проучване на „Моите пари“. В сравнение с анкетата, проведена миналата година още преди въвеждането на мярката, сега двойно повече участници заявяват, че биха се възползвали от „кредитната ваканция“, а 2/3 от анкетираните длъжници казват, че искат да се възползват от 6-месечна отсрочка по своя заем.

По данни на БНБ в края на годината са били одобрени 89 478 искания за отсрочване – при подадени общо 108 211 заявления. Сумата на отложените плащания е 8.1 млрд. лева.

„Сега“ , Ребека БОРИСОВА


image0 (9K)