Баскетболистите на Берое взеха гостуването си на Академик (София)

Берое спечели гостуването си на Академик(София) в Правец със 71:83. Срещата от 14 кръг на шампионата бе изключително оспорвана до последната четвърт, когато „зелените“ показаха своето превъзходство. Победата за беройци дойде след изключително трудно начало, но с повече характер и желание тимът от Стара Загора се поздрави с успеха.

Прайс, Лилов, Ваклинов, Монахан и Моузес започнаха за старозагорци при гостуването в Правец. Стартът на двубоя обаче далеч не бе добър за избраниците на старши треньора Любомир Минчев. В първите 3 минути беройци така и не успяха да намерят коша на противника при опитите за стрелба. От другата страна Цветомир Чернокожев поведе тима на домакините с 5 отбелязани точки, преди старозагорци все пак да вкарат. Гостите дори излязоха напред в резултата чрез Зак Монахан преди отново Чернокожев да вкара за своя отбор от зоната на трите точки. За нещастие, при 13:12 в полза на Академик в средата на първата четвърт Берое влезе в игрова дупка. В следващите 4 минути тимът от Правец записа серия от 13:0. Дори промените, които треньорският щаб на „зелените“ предприе, не дадоха резултат в хода на частта. Прокобата все пак падна 38 секунди преди края на първите 10 минути, когато Иван Лилов вкара два наказателни удара. Последният сигнал преди паузата дойде веднага след кош на Александър Янев за 26:16 в полза на Академик

Думите на старши треньора Любомир Минчев видимо дадоха резултат и след почивката на двете части тимът на старозагорци излезе с по-различна нагласа. Ивайло Тонев, Сашо Янев, Антъни Уокър и Деян Карамфилов само в рамките на минута и половина съумяха да отбележат. Домакините също на два пъти чрез Димитров и Ники Николов намериха целта. При резултат 30:20 в полза на Академик на свой ред тимът от Правец влезе в тежка серия, която даде възможност на беройци да стопят изоставането и дори да излязат с точка напред в резултата. Три минути преди края на полувремето домакините все пак успяха да намерят коша на Берое. Последваха два минути на размяна на попадения, в които капитанът на „зелените“ показа своето майсторство и съобразителност. Именно Янев стана първият от състава на старозагорци с двуцифрен точков резултат. Неуспешни нападения белязаха заключителните секунди на частта, която приключи при 12:21 за беройци, които в общи резултата съкратиха изоставането си на само една точка 38:37.

След почивката Остин Прайс се развихри с две последователни тройки, които пратиха Берое напред в резултата. Играчите със зелен спортен екип видимо стъпиха по-добре на игрището. Игровият аванс на гостите обаче не продължи толкова дълго, колкото със сигурност би се искало на верните фенове на отбора, пропътували разстоянието от Стара Загора, за да подкрепят своите любимци. Постепенно играта отиде на кош за кош, а това поддържаше разликата в резултата в рамките на две до три точки. Въпреки пропуските в предни позиции Берое заздрави чувствително представянето си в отбрана и това даде резултат. Третата четвърт отиде отново в актива на старозагорци(16:21), а общият резултат преди решителните последни десет минути бе 54:58 в тяхна полза.

Нови две страхотни попадения на Прайс от зоната на трите точки увеличиха аванса за „зелените“- 57:64. Още в следващото нападение обаче домакините показаха, че далеч не са се отказали от успеха. Отново Прайс с блестящ шут от тройката вгорчи феновете на домакините. Наказателната акция на старозагорци продължи с нови три точки на Сашо Янев, което принуди тима на Академик да вземе прекъсване. То дойде при 61:72 в полза на гостите. „Зелените“ сломиха духа на своя опонент и след прекъсването продължиха да увеличават своя аванс. Четири минути преди края на срещата вече бе ясен победителят от оспорвания двубой между Академик и Берое. Това донесе успокоение в редиците на гостите, което повлия на силното им представяне в последните минути. С няколко хубави нападения домакините все пак направиха загубата си почетна. В крайна сметка срещата приключи при 71:83.

За Берое Остин Прайс наниза 20 точки, от които 5 тройки. С дабъл-дабъл се отчете капитанът Александър Янев-17 точки и 10 борби. Атлетичният Антъни Уокър не спря да забива през целия двубой и логично завърши с 13 точки, а Зак Монахан завърши с 8 асистенции.


image0 (9K)