Бедствено положение обявиха в две български общини поради проливните дъждове

Общините Чепеларе и Смолян обявиха бедствено положение заради проливните валежи.

[ad id=“225664″]

Огромно свлачище затвори главния път Смолян – Пловдив. Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обясни: „В района на село Проглед свлачище голямо. В момента там работят екипите, полицията спира колите тука в района на Чепеларе. Тези, които все още не са тръгнали нека да заобикалят за Смолян през обходен път„.

[ad id=“263680″]

Временно е спряно движението по пътя Асеновград – Смолян заради паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в близост до разклон за Югово.  Специализирана техника е започнала  разчистването на  участъка.

[ad id=“236993″]

Вследствие на обилните валежи всички реки повишиха нивата си значително. Наводнени са десетки частни и административни сгради в Смолян.  От областния и общинските щабове за защита при бедствия и аварии призовават „гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на реките„.

[ad id=“218548″]

Над 20 сгради са били наводнен в Пазарджик заради дъжда, продължил два часа. На тел. 112 продължават да пристигат сигнали и за наводнени приземни етажи. Временно е затворена улица „Стефан Караджа“, където преминаването на автомобили е невъзможно.

Наводнен е и ромския квартал „Изток“. Три от язовирите в общината преливат през преливниците, но ситуацията не е притеснителна, обясни директорът на пожарната комисар Иван Панайотов. Очаква се обстановката да се нормализира, тъй като валежите спряха.

bnr.bg


image0 (9K)