Безплатни профилактични лабораторни изследвания на показателите на бъбречната функция

Българското Нефрологично дружество и специалисти-нефролози от Стара Загора организират безплатни профилактични лабораторни изследвания на показателите на бъбречната функция в кръвта и урината. Кампанията е широкомащабна и е насочена към всички възрастови групи.

Изследванията ще бъдат извършвани в Нефрологичен кабинет на д-р Ренета Койчева в Диализен център „ВиаДиал“ на 6, 7 и 9 март 2017 г. от 14 до 17 часа.

На 9 март 2017 г. в България и още над 60 страни по света за дванадесети пореден път ще се отбележи Световният бъбречен ден. Това е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. За първи път този ден бе отбелязан на 9 март 2006 година и от тогава се провежда всяка година през втория четвъртък на месец март.

Основната цел на това събитие е да напомни на цялото общество, че тези заболявания са често срещани и нерядко инвалидизиращи с лоша прогноза. Същевременно първите симптомите не са тежки и обичайно не се забелязват.
Статистиката сочи, че всеки 8-ми човек в България има хронично бъбречно заболяване, характеризиращо се увредена бъбречна функция в различна степен.

via_dial010317 (1)_resized

Изключително важно е дасе насърчава и улеснява профилактиката иранното откриванена бъбречните увреждания. Това предотвратява необратимите промени и хроничното увреждане на бъбречната функция.

Нашата 12-тапоредна кампанията призовава широката общественост, заедно с общопрактикуващите лекари и нефролозите да обединят силите си и да насочат мисленето си към значимостта на профилактиката и своевременното лечение.

В тази връзка от огромно значение са здравната култура, профилактичните прегледи и медицинско-лабораторните кръвни и уринарни изследвания. Основен показател за бъбречната функция е креатининът в кръвта. Той е отпадъчен продукт от усвояването на белтъци и мярка за бъбречната функция. Повишените му количествени стойности обичайно са в резултат на бъбречни проблеми. Лекарите използват нивата на креатинина като най-пряк показател за това, доколко добре бъбреците отстраняват отпадъчните продукти от тялото. А в урината не трябва да има белтък, захар, бактерии или повишен брой бели и червени кръвни клетки.

Във връзка с тази световна инициатива Българското Нефрологично дружество и специалисти-нефролози от Стара Загора организират безплатни профилактични лабораторни изследвания на показателите на бъбречната функция в кръвта и урината. Кампанията е широкомащабна и е насочена към всички възрастови групи.

Изследванията ще бъдат извършвани в Нефрологичен кабинет на д-р Ренета Койчева в Диализен център „ВиаДиал“ на 6, 7 и 9 март 2017 г. от 14 до 17 часа.
гр. Стара Загора
ул. „Армейска“ 13
моб: 088899 0135


image0 (9K)