Библиотека „Родина“ кани на среща старозагорци с проф. Тодор Балкански и изследването му за Христо Милев

Христо Милев – личност, достойна за реабилитация

Библиотека „Родина“ кани на среща с проф. Тодор Балкански и представяне на изследването му за Христо Милев (03.04.1867, с. Шипка – 1943, София) – старозагорски окръжен управител в периода 1906 – 1909 година, един от основателите на Археологическо дружество „Августа Траяна“; първопроходец в ономастичното пространство на Старозагорска област, преименувал с българските им имена 311 селища в Старозагорско.
Срещата ще се проведе на 2 юни от 18:00 ч. в Арт фоайе на Радио Стара Загора.

„През 2014 г. Общинският съвет в Стара Загора приема решение № 1170 за смяна на турско-арабските имена на местности. На свое заседание от 23.02.2017, той създаде комисия, която да пристъпи към изпълнение на посоченото решение.
Същевременно през март тази година излезе книга, която според рецензента й – проф. Веселин Бояджиев, „трябвало да се появи преди 100 години”. Засяга типичното в ойконимията и пуризма в Добруджанско и Старозагорско, в „границите на ентимологическия анализ и критичност”. Озаглавена е „Симеон Атанасов – първопроходецът в ономастичното пространство. И още нещо…”, ИК „Знак”, ВТ, 2017 Автори са проф. д.ф.н. Тодор Балкански и д-р Димитър Маринов
В нея на с. 12 и с. 14 четем: „Историята на ономастичната наука дълго време „изпуска” от научното си пространство делото на Симеон Атанасов,… просто не е имало кой да се сети за него… и по-нататък…В същото историческо време, друг държавен мъж следва инициативата му в Старозагорски окръг – Христо Милев”.
На 19.09.1905 г. Христо Милев е преназначен като Окръжен управител на Стара Загора. В този период той се занимава с ономастична, книжовна, картографска, археологическа, музейна и др. дейности. Изследователят Г. Георгиев споделя: „Едва ли бих могъл да изчерпя всичко, с което се е занимавал Христо Милев като областен управител на Стара Загора. Той съставя историческа карта на България от седми до четиринадесети век. Отпечатва я в София, в печатницата на Тодор Пеев. Едновременно излиза и книгата „Няколко думи като допълнение към историческата карта на България”.
През 1909 г. издава още две брошури, с обяснение за Второто българско царство на Асен и Петър. Съставя карта на Старозагорски окръг, с означение на всички места, където има запазени старини. Събира музейни рядкости, предава знамето на Старозагорското въстание за съхранение, свиква първото събрание на археологическо дружество, създава организацията на музейното дело в града. За тази отговорна дейност на Христо Милев, разказва в спомените си старозагорецът-възрожденец Атанас Илиев.“
Станка Битлиева

[ad id=“222951″]


image0 (9K)