Бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ и „мултак“ получи най-високото държавно отличие

Бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и "мултак" получи най-високото държавно отличие

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп Николай Вълканов официално e получил орден „Стара планина“ първа степен в петък. Затова става ясно от указ на президента Румен Радев, публикуван в Държавен вестник, за който първо съобщи Дневник в неделя.

Вълканов се смята за приближен до почетния член на ДПС Ахмед Доган. Най-високото държавно отличие му е дадено за „изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната“, пише в указа на държавния глава.

Илия Павлов и Николай Вълканов разговарят през 2002 г. в с. Влас.


Илия Павлов и Николай Вълканов разговарят през 2002 г. в с. Влас.

Освен от президента той е подписан и от премиера Гълъб Донев и от министъра на правосъдието Крум Зарков. През декември 2021 г. Mediapool съобщи, че Вълканов е номиниран да получи високото отличие. Тогава предложението беше отхвърлено след обсъждане на заседание на правителството със служебен премиер Стефан Янев.

Не е прието, защото срещу него се обявяват четирима министри – на транспорта Христо Алексиев, на образованието акад. Николай Денков, на външните работи Светлан Стоев и на културата проф. Велислав Минеков. Алексиев и Минеков са на същите постове и в момента.

Николай Вълканов е един от „мултаците“ на „Мултигруп“ – близката до властта през 90-те години бизнес империя на Илия Павлов. „Мултак“ е титла, която се дава на хората, които реално са управлявали бизнеса за „особени заслуги“ към корпорацията. Други „мултаци“ са Вежди Рашидов, Димитър Иванов, Стоян Денчев и други, за чието влияние Свободна Европа писа по-рано тази година.

Вълканов е бивш шеф на държавната „Минстрой холдинг“, впоследствие вицепрезидент на „Мултигруп“ и шеф на „Минстрой майнинг“. Последната става известна с това, че е изплатила хонорар от 1.5 млн. лева на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за консултантски услуги по хидроенергийния проект „Цанков камък“.

Извън минната промишленост Вълканов има хотели по морето, инвестиции в недвижими имоти, като последният му проект е офис кулата NV TOWER в София, съобщава Mediapool.

В момента Николай Вълканов е зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, пише Дневник. Според медията номинацията на Вълканов идва от председателя на организацията Кирил Домусчиев и е свързана със 70-годишнината му, която е била през 2020 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)