Бивш шеф на ЦСБОП: Акциите със заловените оръжия търсеха политически ефeкт

„Може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване докъде ще стигне това оръжие”, допусна криминалистът.

„Шумно оповестените вчера специализирани операции срещу търговия с незаконно придобито оръжие привидно звучи впечатляващо. Цели се да се повтори положителното в евродокладите за България. Но вероятно няма да бъде разкрит крайният купувач.“ Това заяви бившият началник на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на бТВ.

По думите му, ако акциите са били проведени прибързано и с цел постигане на политически ефект, като даже допусна, че целта може да е била именно разследването да не бъде доведено докрай.

Стойчев припомни, че по негово време, в периода 1991 г. – 1992 г., е бил разбит още по-голям таен оръжеен склад – с десетки хиляди пистолети ПСМ в Русенско, предназначени за Русия и с оформени фалшиви документи за спортно оръжие. „И тогава, както сега, незаконната оръжейна търговия вървеше в тандем с издаването на неистински лични документи“, посочи бившият шеф на ЦСБОП.

По думите на бившия антимафиот в периода 1997 г. – 2001 г. е имало множество сигнали за политици, замесени в тези схеми. Той отбеляза още, че през 90-те тогавашните спецслужби са пресекли големи сделки за въоръжаване на паравоенни формирования на Балканите.

Тогава е станало ясно и че в схемите са били забъркани интересите на политически партии у нас и на държави, целящи да манипулират обществения живот у нас.

„Виждам известна прибързаност, опасявам се, че е целен политически ефект. Може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване докъде ще стигне това оръжие”, допусна криминалистът.

Той отбеляза, че все още не е ясно как оръжие напуска несанкционирано завод „Арсенал”, а големият незаконен склад в София е можело да бъде ударен със същия ефект и само със силите на СДВР, „Криминална полиция” и служба КОС.

А ако оръжието не е за терористи и бунтовници извън страната, а е трябвало да намери купувач вътре в България? „Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава”, предпложи Тихомир Стойчев.

Според него е добре МВР да започне да посочва в статистиката си етноса на извършителите на престъпления. „Така ще се види, че представители на малцинствата по-често извършват най-масовите престъпления, които обаче са и с най-ниска обществена опасност, докато по съвършено различен начин ще стои въпросът с тежките закононарушения“, каза Стойчев.


image0 (9K)