Близо 46% от малките ученици в Старозагорска област – в клас с тестване за К-19

„Няма информация кога ще пристигнат щадящите антигенни тестове за COVID-19 за учениците от 1 до 4 клас в област Стара Загора. Директорите на училищата вече са уведомени с писма по повод на ситуацията и необходимата организация, която трябва да се направи. Точният брой на тестовете, които ще получи РУО – Стара Загора, също не е ясен предварително.“ Това каза в ефира на радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на РУО – Стара Загора.

„Ще има два дни за реакция след получаването им, за да няма напрежение и да се пристъпи към новата организация на учебния процес. 44% от родителите са подали декларации за тестване на децата им. Учениците от 270 от общо 590 паралелки в област Стара Загора ще тръгнат на училище след тестване , което е близо 46% от децата“, поясни Димитрова.

„Там, където доминират т.е. са над 50% родителите, които предпочитат онлайн обучение, паралелката остава онлайн“, уточни началникът на РУО.

Няма подадена информация от директори на училища в областта за учители, които не желаят да участват в обучението с тестване на учениците. В общините на областта ще постъпят средства за закупуване на тестове и дезинфектанти, които ще бъдат разпределени по училищата.

Към момента все още е малък броят на педагогическия и непедагогическия персонал със зелен сертификат, но точна информация в цифри не е подадена.

 


image0 (9K)