Божидар Димитров напуска НИМ и излиза в пенсия

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 годината,  съобщиха от министерство на културата.

[ad id=“226585″]

Димитров е назначен за директор на НИМ през декември 1994 г. Обвиняван е, че по това време допринася за уволнението на директора на управление „Музеи и галерии“ в културното министерство, Алберт Бенбасат, като го обвинил в участие в организиран незаконен износ на паметници на културата и произведения на изкуството.
Като директор на Национален исторически музей, през 1997 – 1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което – през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен. Работи като журналист на свободна практика в периода 1998 – 2001 година, пише actualno.com

Заема поста директор на НИМ отново през октомври 2001 година след конкурс.


image0 (9K)