Бойко Ноев: Русия отново търси контрол над оръжейната ни индустрия

Нито едно българско правителство досега не е отстъпвало на този натиск, уточнява бившият министър на отбраната

[ad id=“263680″]

„Зачестяват индикациите, че правителството преговаря с Русия за признаване на нейно право на контрол върху българската оръжейна индустрия.“ Това заяви в коментар за  „Фокус“ Бойко Ноев – министър на отбраната в правителството на ОДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

„Или по-точно, подготвя се междуправителствено “Споразумение между Република България и Руската федерация за урегулиране на отношенията във връзка с производството на въоръжение, военна техника и резервни части за тях, съгласно междуправителствените споразумения между НРБ и СССР”, известно накратко като “Споразумение по лицензите”, коментира той.

„Черно на бяло, в чл. 1 на руския проект за такова Споразумение се настоява за следното, цитат: “Българската страна прекратява производството на въоръжения, военна техника и резервни части за нея, по лицензите, които са предадени на Народна Република България от бившия СССР в рамките на междуправителствените споразумения по приложения към настоящето Споразумение списък.” По нататък в текста се настоява България да иска писмено разрешение от Русия за всеки износ за трети страни на военна продукция, която има каквото и да било отношение към въпросните споразумения отпреди 1989 г.“, подчерта Ноев.

[ad id=“218001″]

„Казано накратко – Русия отново търси контрол над оръжейната ни индустрия, нещо за което тя настоява с различна интензивност вече повече от 15 г. Нито едно българско правителство досега не е отстъпвало на този натиск, като до неотдавна въпросът практически е бил свален от дневния ред на двустранните отношения“, добави той.


image0 (9K)