Бойчев: Скандалът „ЧЕЗ“ е на път да предизвика международен скандал!

„Като нищо ще развалим отношенията си с Чехия – за всичко, което не ни отърва са виновни чехите“, възмути се зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ от поведението на правителството

[ad id=“225664″]

„Със сделката с ЧЕЗ предизвикахме международен скандал, на път сме да поставим на карта отношенията си с Чехия, на път сме да провалим председателството.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

[ad id=“236993″]

Като нищо ще развалим отношенията си с Чехия – за всичко, което не ни отърва са виновни чехите, възмути се зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ от поведението на правителството.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ коментира продължилото повече от пет часа съвместно заседание на две парламентарни комисии вчера – по енергетика и за контрол на службите, по казуса „ЧЕЗ“, на което бе изслушана Гинка Върбакова и шефовете на служби.

[ad id=“236999″]

„Шефовете на службите казаха, че са следили намеренията на чешката страна да продава. Коментираха дори какви интереси е имало – от руски компании, от турски компании. Имало е други преговори, които не са завършили с финал. Правителството е знаело за целия процес”, подчерта Бойчев.

Жельо Бойчев изреди действията и реакциите на кабинета по скандала „ЧЕЗ“ и заяви, че те са хаотични. Бойчев припомни изявления на премиера Бойко Борисов, които са противоречиви.

[ad id=“237001″]

„Българската държава трябваше да заяви своя интерес, когато ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си в България“, изтъкна той.

„Не сме искали оставката на министъра на енергетиката, Борисов й я поиска“, каза още Бойчев.

[ad id=“238430″]

„Една страничка без никакъв подпис и печат бяха документитите, които Борисов ни предостави да четем за сделката в секретното деловодство. На другия ден чешкият министър-председател излиза и казва, че никакви документи не е предоставял“, припомни той. „Министърът не може да каже какво означава контролен пакет от страна на държавата“, каза Бойчев.

[ad id=“263680″]

„Като не получим отговор на нищо, от какво да сме доволни. Трябваше да ни дадат повече информация за структурирането на финансирането на сделката“, подчерта депутатът за приключилото вчера заседание на парламентарните комисии.

„Ние от БСП се опитваме да защитаваме националния интерес в енергетиката, каза той в отговор на въпрос БСП не стои ли зад някой от загубилите кандидат-купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България. Аз отказвам да приема, че българската държава е по-слаба, от която и да е частна фирма“, бе изводът на Бойчев.

[ad id=“218001″]

Жельо Бойчев огласи данни, според които българската държава е получавала около 41-42 млн. лв. дивидент преди продажбата на т.нар. остатъчен дял от ЕРП по време на първото правителство на Бойко Борисов.

 


image0 (9K)