Болницата „Шарите“: Навални е бил отровен

Германската болница „Шарите“, където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи, че според изследванията той е бил отровен, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в „Шарите“ все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.

„Пациентът е в интензивно отделение и продължава да е в изкуствено предизвикана кома. Здравословното му състояние е тежко, но в момента животът му не е в непосредствена опасност“, се казва още в изявлението.

След оповестяването на резултатите от болницата първи коментар направи канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Отговорните за отравянето на руската опозиционна фигура Алексей Навални „трябва да бъдат подведени под отговорност“, апелира тя.

„С оглед на видната роля на г-н Навални в политическата опозиция в Русия, призоваваме спешно властите там да разследват задълбочено този акт – и да го направят при пълна прозрачност“, заяви Меркел в съвместно изявление с външния министър Хайко Маас.

„Виновните за това трябва да бъдат идентифицирани и да бъдат подведени под отговорност“, добави тя.


image0 (9K)