Борисов – готов да управлява отново. Бил си направил равносметка.

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви в новогодишното си пожелание във фейсбук, че управляващите са си направили равносметката след категоричните резултати на президентските избори, които „бяха ясен сигнал, че обществото има и други очаквания към нас“. Нещо повече – министър-председателят обяви, че ГЕРБ били готови с нови сили и идеи да продължат да работят неуморимо „за бъдещето на децата ни“. Не е ясно, обаче, каква е равносметката. Той твърдеше, че си е направил изводи и след предишното му падане от власт през 2012г., но второто му управление беше още по-слабо.

В празничното съобщение Борисов се похвали отново с имагинерните 4 милиарда приходи от борбата с контрабандата, както и че България била сред първите страни в ЕС по икономически ръст.

Премиерът изтъкна, че държавният бюджет ще е на излишък за първи път от близо десетилетие. По предварителни данни на Министерството на финансите преизпълнението на приходите в хазната за 2016 г. ще бъде с 1,5 млрд. лв. Това обаче, се дължи не само на по-високите данъчни приходи, но и на по-ниските разходи, свързани с лошото усвояване на средствата от еврофондовете.

Бойко Борисов, обаче, не спомена нищо за изключително ниските доходи на населението, както и за трагичното състояние на малкия и среден бизнес, за което правителството му много допринесе.


image0 (9K)