Борисов дава заден. Помолил Бабиш за съдействие, ако България се реши на сделка с ЧЕЗ

Премиерът е поискал съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“, ако страната реши да предприеме такива действия, се казва прессъобщение

[ad id=“225664″]

В телефонен разговор късно снощи премиерът Бойко Борисов е помолил чешкия си колега Андрей Бабиш за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“ в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни, съобщиха от правителствената пресслужба.

От своя страна чешкият премиер е обърнал внимание на това, че договори вече са били подписани.

[ad id=“237001″]

В разговора Борисов е поискал и допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство по темата с продажбата.

Бабиш е посочил, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

В тази връзка Надзорният съвет на „ЧЕЗ Груп“ е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за „Инерком“. Съветът на директорите е потвърдил пред Надзорния съвет, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата.

[ad id=“238430″]

Ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информирал чешкият премиер.

Борисов е посочил, че начинът за провеждане на преговорите по продажбата е предизвикал много въпроси, а обменените мнения с Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни са заявили, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на „ЧЕЗ Груп“.

[ad id=“263680″]

Двамата били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и са потвърдили, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави, става ясно от съобщението.


image0 (9K)