Борисов за КСНС: Президентът предложи предизборен подарък за г-жа Нинова, тя се гледаше с Иво Христов

„Написаха ми за КСНС при президента неща, които ако не бях там, нямаше да повярвам. Предложиха ни да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. Като видях как се споглеждат Иво Христов и Корнелия, ми стана ясно кой е писал предложенията.“ Това каза премиерът Борисов в извънредно изявление след завършилия консултативен съвет днес, съобщава „24 часа“.

Написаха ми за КСНС при президента неща, които ако не бях там, нямаше да повярвам. Това каза премиерът Борисов в извънредно изявление след завършилия консултативен съвет днес. Ние отидохме там най-добронамерено, чух преразкази, които не съответстват на истината. Това, което ни се предложи, най-вероятно писано от г-н Иво Христов, беше предизборен подарък за г-жа Нинова. Аз взех думата и обясних, че преразказът не ми хареса, каза Борисов.

С цялото си уважение отидохме всички. Още с влизането си г-жа Нинова, даде тон, че се крадели по 10 милиарда на година. Капиталовите разходи за тази година на държавата са 5 милиарда. Аз дори не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 милиарда в техните управления, защото това са фантасмагории. Сидеров и Марешки поискаха да говорим и за приватизацията, разбира се, това беше отхвърлено. Не мога да схвана как при всяка своя командировка Радев кани министри, те организират неща, а като се прибере тук, казват, че са корумпирани, коментира още Борисов.

Нинова каза, че съм й предложил да отиде да пита в Румъния за г-жа Кьовеши. Най-колегиално й казах да провери, ние не сме гласували – взе се решение новият европарламент да се произнесе за европейския прокурор. Беше визирано, че това се прави по медийни публикации. Казах на президента, нека да отворим стенограмите и да се види, призова Борисов.

Скандалът с „Апартаментгейт“ е вече 15 дни от сутрин до вечер, сиреч ние имаме абсолютно свободни медии. Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради „Апартаментгейт“ попитах коя друга партия и кой друг премиер е правил това – колко наши министри си заминаха. Къде всъщност е заровено кучето, попита Борисов.

Да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. Като видях как се споглеждат Иво Христов и Корнелия, ми стана ясно кой е писал предложенията. Колегите от БСП в такива ситуации казват, че чакат да се произнесат институциите, ние – без да чакаме, приемаме оставки, заяви премиерът.

В момента външният дълг ни е най-ниският 18,7%. Как успяхме да платим за двата реактора в Белене, откъде събрахме пари да платим на всички вложители в КТБ, откъде събрахме пари да се увеличат с по 10% всички заплати, да не говорим за МВР и за учителите. Това си говорихме на този съвет – добронамерено. Накрая всички решихме с общо становище да не излизаме, че това е извънреден съвет, включително г-жа Нинова, каза Борисов – Нека видим кои са недъзите в закона за КОНПИ и тогава да влезнат в парламента. Казах на Нинова, вие стоите вкъщи и като на чираци ни давате да правим нов закон, заяви Борисов. До такава степен се изопачава истината, че ако не ни покажат апартамент с асансьор, да не се ориентираме, анализира Борисов.

Приех предложението на Радев да се направи комисия за Грипените. Аз бях първият, които призова да се дадат оставки. Много беше добре скрито и не се пожела да се говори по темите, свързани с приватизациите или услужливо се казва в последните 10 години, продължи премиерът.

Заварихме бюджета на дефицит, като дойдохме ние събрахме от контрабандата парите, за да ги платим. България се дава за пример, виждате какво става в Гърция – мигранти от един град в друг. Ние се справихме прекрасно. В толкова добро настроение си тръгнах, бяхме толкова радушни с президента. Явно като ние си тръгнем, някой ходи и говори нещо, заяви Борисов – Пак ще кажа, навсякъде, където ходи, искат министри и те организират нещата. Мога да се подпиша, че каквото съм казал пред вас, съм го казал и на КСНС, обяви премиерът.

Било яростно бранене на статуквото, на кое статукво, като ние сме партия на 10 години. Ако ние сме крали по 10 млрд, значи че по време на управление на БСП не е крадено. А кой бюджет на БСП е бил по-добър от нашите, попита Борисов.

Успяваме на всички нива да защитим интереса на България. Аз съм “за“ анкетна комисия, като тази за Грипените. Ако искаме да сме коректни, трябва да се направи същото и за тези лица, каза премиерът.

Аз няма да се вкарвам с никакви теми за апартаменти извън ГЕРБ. На г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента. По повод думите на Цветанов, че няма кой да го накаже, може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, а мога да го накажа и аз, заяви Борисов.  Сега идва и папата – толкова тежка организация, непрекъснато сме в контакт с президентството, разкри той.


image0 (9K)