Борисов каза, че записите на Радостин Василев няма да повлияят за съставянето на кабинет

Борисов каза, че записите на Радостин Василев няма да повлияят за съставянето на кабинет

Записите, които се очаква да огласи депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев, няма да повлияят за съставяне на кабинет с втория мандат. Това каза в петък в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изказването му идва, след като в четвъртък вечерта лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание (НС) и офисите им чрез Василев.

„Превърнахме се в държава на записите. Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира, точка. Нямам коментар по темата, освен че това е нечистоплътност“, каза Борисов.

Не е ясно какво съдържат въпросните записи, като Василев не е коментирал думите на Петков. По-рано в четвъртък депутатът ​написа във фейсбук профила си, че в петък ще даде пресконференция в БТА, на която ще разкрие „коалицията“ между първите две политически сили ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според Кирил Петков Василев ще изнесе манипулирани компромати в опит да дискредитира преговорите за съставяне на кабинет, защото му е отказано министерско място в правителството с втория мандат. По думите на Петков Василев има „нереалистични амбиции да започне политически проект, с който „да взриви държавата“.

„Виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Мисля, че е ясно, че има причини за това“, каза в петък пред журналисти в парламента кандидатът за премиер от ПП-ДБ Николай Денков. По думите му разделението е голямо накъде ще тръгне България през следващите години и залогът е голям. „Това, което каза г-н Петков е достатъчно ясно“, добави той.

В ефира на Нова телевизия съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза, че според него процесът за съставяне на правителство ще бъде затруднен.

ГЕРБ и ПП-ДБ съобщиха в понеделник, че са се договорили да съставят правителство със срок 18 месеца на ротационен принцип в рамките на втория мандат. Първите 9 месеца премиер ще е Денков, а следващите 9 – Мария Габриел от ГЕРБ. Очаква се в следващите дни президентът Румен Радев да връчи мандата на втората политическа сила ПП-ДБ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)