Борисов в Лондон: Балканите. Те са райско място!

„Трябва да съумеем да се справим с конкуренцията. Трябва да направим всичко необходимо, за да отключим още повече инвестиции в региона“, заяви Сума Чакрабарти

[ad id=“225664″]

Председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти откри Инвестиционният форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерът на България Бойко Борисов, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, съобщава Епицентър.

[ad id=“236993″]

В българската делегация са министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

„Трябва да има ясна перспектива за държавите от Западните Балкани. ЕБВР остава основен инвеститор в региона. От дълги години сме приятели на региона“, каза Сума Чакрабарти.

[ad id=“237001″]

„Трябва да съумеем да се справим с конкуренцията. Трябва да направим всичко необходимо, за да отключим още повече инвестиции в региона, за да има повече ефективност. Но за да стане това, са нужни и структурни реформи – по-голям достъп до пазара на труда, повишаване на квалификацията на хората“, заяви Чакрабрати.

„Всичко, което е необходимо го има на Балканите. Те са райско място“, заяви Бойко Борисов на Инвестиционния форум. „Ще се борим, колкото може по-бързо страните от Западните Балкани да се присъединяват към Европейския съюз“, поясни той.

[ad id=“238430″]

Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

 


image0 (9K)