Борисов: Тези хора ви ограбват, когато си тръгнат, няма да има кой да ви помогне

Трябва национално съгласие, и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме, от тази криза. Това правителство са царе да разточителстват пари. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.  

В момента изтеглят безлихвените заеми, за да ги направят заеми с лихва. 1% лихва, на Киро Ананиев му побеля косата. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма да има кой да ви помогне, продължи лидерът на ГЕРБ. И обясни, че в последствие трябва да има такова затягане на коланите, че не знаел кой ще се хване.

Преди месец и половина призовахме да се намалят ДДС на хляба и на горивата, да им помогнат с торовете – нищо, нула, заяви Борисов.

Като видях правителствени самолети летят Варна, Сочи – цели ескадрили. Да не би те да са помогнали за моряците – единственият, който няма принос, е Кирил Петков. По моите познания Сочи се намира в Русия, коментира той.

Октомври месец им казахме как на българите няма да им се вдигне токът – работодателите и синдикатите го разбраха за 6 минути. А те 6 месеца грабят. И от сутринта чувам, как ще направят същото, възмути се Борисов.

За еврозоната вече спокойно може да спрете да говорите, особено колегите от ДБ, тя вече не е възможна. Приключи тази тема – разплащането ще е в рубли, джонги и т.н., каза още лидерът на ГЕРБ.

Свидетели сме на поредица от лъжи от премиера за компанията Gemcorp от самото начало, критикува депутатката Десислава Трифонова. И благодари на министъра на енергетиката, че за 24 часа им е предоставил меморандума за разбирателство. Това е прозрачност, а Лорер месеци наред ни „праща“ друг договор, включи се и Борисов, визирайки договора за електрически коли.

Тази офшорка е свързана с офшорки на Кайманите и Женева, говорим за верига от офшорки, а ние обвързваме нашата енергетика с капитали, чиито произход не знаем, продължи Трифонова.

Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки, включи се и бившият министър Делян Добрев. Той обясни, че има не намерение за инвестиции, а споразумение. В него е записано, че страните имат намерение да съфинансират дейности. Кой избра тези две офшорки, за да съинвестира държавата с тях в енергетиката, попита Добрев. И даде пример за съфинансиране на проекти в „Марица Изток“, където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция, в „Топлофикация – София“, малки модулни реактори в „Козлодуй“ след извеждането на 5-и и 6-и блок, ядреното гориво и дългосрочни стратегии за използването му, увеличаване експертизата на Агенцията за ядрено регулиране. Има 13 точки, в които подробно било описано всичко, което държавата се съгласява да предостави, разказа Добрев.

Томислав Дончев пък оприличи меморандума на стара апокрифна книга. Само на пръв поглед в него става дума за инвестиции, а като се зачетем – става дума за достъп до общински и държавни активи по неясен начин. Освен това става дума за съфинансиране – за допълнителен ангажимент страната да отделя средства и да съфинансира отделни проекти, допълни той. Изчете и текст за планиране на проекти в изпълнение на Зелената сделка на ЕС.

В доброто старо време при участие на държавата се провеждаше обществена поръчка. При заявка за нулева корупция питам как някой предпоставя избора на фирма чрез подписан меморандум, попита Дончев. Най-същественият въпрос е кой какви ангажименти е поемал и какви преговори е водил, допълни той.

Защо има свръхфинансиране и свръхпечалба в енергийните дружества, които няма да им се върнат, а ще се запазят там? Защото през тях ще е съфинансирането, обясни Борисов. И попита защо не е подписан меморандум с френски, белгийски или други фирми. Това е да отидеш и да подпишеш директно с фирми, които са ти симпатични. Това не е ли порочна ин хаус процедура, корупционна, с последици за десетилетия, попита Борисов. Единственото хубаво в меморандума била възможността за 30-дневно предизвестие за прекратяване. Обръщаме се към правителството незабавно да изпрати такова писмо и да прекрати опита си за тази огромна корупция, призова Борисов.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)