Борисов търси „смели партии“ да застанат заедно зад бюджета, Асен Василев откри грешки за 4 млрд. лв.

Борисов търси "смели партии" да застанат заедно зад бюджета, Асен Василев откри грешки за 4 млрд. лв.

Лидерите на най-големите парламентарно представени политически сили – ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Борисов и Асен Василев коментираха представения в петък от служебното правителство на Гълъб Донев проект на бюджет за 2023 г. Той предвижда забавяне на растежа и дефицит от 6.4% от брутния вътрешен продукт, както и нов дълг от 13,7 млрд. лв.

На пресконференция в централата на ГЕРБ, излъчвана на живо от профила на Бойко Борисов във Фейсбук лидерът на партията се обърна към лидерите на коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) с въпроса откъде могат да се отрежат разходи. Той за пореден път ги призова да съставят заедно правителство.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първият мандатоносител за съставяне на правителство, след като след последните парламентарни избори на 2 април влязоха в парламента с най-много депутати – 69. ПП-ДБ е втора политическа сила с 64 депутати. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС – с 36, БСП – с 23 и “Има такъв народ” – с 11 народни представители.

ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев втория мандат, ако в 7-дневен срок след връчването на първия ГЕРБ не предложи състав на правителство. По-рано в събота Росен Желязков от ГЕРБ каза, че партията му е готова да не предложи кабинет с първия мандат, ако ПП-ДБ каже, че с нейния мандат може да сформира мнозинство.

В последните дни ГЕРБ-СДС многократно повтаря, че вижда стабилен вариант за правителство с коалицията ПП-ДБ. Тя обаче каза, че няма да участва в кабинет с партията на Бойко Борисов. Двете формации все пак се разбраха за общи законодателни приоритети, което даде повод на мнозина да ги нарекат „оформящо се парламентарно мнозинство“.

„За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. лв. – това са колкото две магистрали „Хемус“ или колкото да ремонтираме всички училища в България“, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

По думите й бюджетът съдържа скрити дефицити – разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП, както и разходите за здравeопазване, социални помощи и обезщетения.

Според ГЕРБ се налага или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Делян Добрев определи ситуацията като „драматична“, а изход от нея видя в намирането на „голямо мнозинство“ в парламента, което да вземе „непопулярни решения“.

„Огромна дупка в бюджета – това наследихме от управлението (на кабинета „Петков“ – бел.ред.), сега трябва да търсим възможности как да се справим“, каза Десислава Атанасова.

По думите на Бойко Борисов се налагат три основни изхода – или вдигане на данъци, или рязане на разходи или нови избори и оставяне на дефицита да нарасне до 70 млрд. лева.

„Тука или ще има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си(…) като на първо място поставям ПП-ДБ, (…) или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или пускаме дълга и държавата ще колабира юни месец, ако не натиснем копчето за нов 12 млрд. (лв. бел.ред.) дълг“, каза Бойко Борисов.

По-късно съпредседателят на ПП Асен Василев публикува видео във Фейсбук, в което казва, че е видял две грешки в бюджета на Донев и поправянето им сваля дефицита на 3,6%, без да се орязват предвидените за пенсии и заплати пари и без да се вдигат данъците.

„Като получим детайлната информация от Министерство на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо, спокойно ще се вместим в 3% дефицит“, каза той.

„Пари има за всичко, стига да не се краде“, завърши Василев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)