„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

"Боташ" е готова да преразгледа енергийното споразумение

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“, съобщиха от енергийното министерство.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“.

Преди това специална разследваща комисия от депутати оцени споразумението като неизгодно за България, тъй като договорени количества газ се плащат, макар че не се ползват.

Двамата министри се обединиха, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки, информират от българското министерство. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г. По думите на Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)