Британските власти: Бившият руски двоен агент Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с „Новичок“. Какво е това?

„Много вероятно“ е Русия да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с веществото „Новичок“ в английския град Солсбъри. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от BBC и „Ройтерс“. Скрипал и дъщеря му са в критично състояние.

Москва трябва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски невро-паралитичен газ е използван за отравянето на Сергей и Юлия във Великобритания, каза Мей. Ако в Лондон не получат обяснение, случаят ще се разглежда като незаконна употреба на сила от руската държава над Великобритания.

[ad id=“225664″]

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

– Разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те, „Новичок“ (в превод: „новак“) е силно токсично нервно-паралитично вещество. То е с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове „Ви Екс“ и „Зарин“.

[ad id=“237001″]

– Смята се, че „Новичок“ е пет до десет пъти по-смъртоносен от „Ви Екс“ и „Зарин“, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Предполага се, че Русия не е декларирала „Новичок“ или съставките му пред  -базираната в Хага, Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Тя следи за спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

[ad id=“238430″]

– „Новичок“ е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

[ad id=“263680″]

– „Химикалът „предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване„. Това обясни британският експерт по фармакология – проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. „Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени„, добави той.

[ad id=“218001″]

– Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия „приключи „унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във „финалните етапи“ на унищожаването на своите запаси.


image0 (9K)