Британски съд одобри екстрадиране на Асандж в САЩ

Британски съд одобри екстрадиране на Асандж в САЩ

Снимка: БГНЕС

САЩ спечелиха обжалване в лондонски съд за екстрадиране на основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, за да бъде изправен пред американското правосъдие по обвинения като нарушаване на закон за шпионажа и заговор за незаконно проникване в правителствени компютри, предаде Ройтерс.

Още по темата

12 ное 2021 13:15

11

Съдът уважи обжалването, съобщи съдия Тимъти Холройд. Той каза, че САЩ са дали множество гаранции на Великобритания за условията на задържане на Асандж.

Американските власти обвиняват 50-годишния австралиец по 18 пункта във връзка с публикуването от „Уикилийкс“ на огромен брой поверителни американски военни документи и дипломатически грами, което според тях е застрашило живота на много хора.

САЩ обжалваха решение от 4 януари на по-долна британска съдебна инстанция, която постанови Асандж да не бъде екстрадиран, тъй като има опасност да се самоубие в американски затвор, припомня БТА.

Все още не е ясно дали Асандж може да продължи да обжалва екстрадирането си, въпреки че от защитата му вече изразиха подобно намерение.

Ако бъде признат за виновен в Америка, Асандж може да получи до 175 години затвор, твърдят негови адвокати. От американското правителство обаче казват, че най-вероятно присъдата ще бъде от 4 до 6 години.

 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)