БСП: Истината срещу лъжите на Цветан Цветанов

БСП отхвърля информацията, изнесена от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, в ефира на БНТ тази сутрин относно приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. и продажбата на активите й в България на фирма „Инерком“ на Гинка Върбакова днес.

[ad id=“225664″]

„БСП има само един интерес – държавата да участва в сделката и да я спечели“, се казва в изявление на партията, изпратено до медиите. Очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не“, заявяват още от БСП.

***

Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от Симеон Сакскобургготски, БСП не се е възпротивила.

Истината: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция “против” приватизацията през 2004 г., както и през 2011 г., при продажбата на 33 процента от Бойко Борисов.

Цветанов: С 33 процента държавата губи контрол

Истината: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: “Основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД“.

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена.

Истината: Чешкият премиерът Бабиш: „сделката е приключена“.

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбакова да препродава.

Истината: Гинка Върбанова пред две комисии в Народното събрание: „В договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице“.

Цветанов: “Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката”.

Истината: Министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави?

Цветанов: Само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели.

Фактите: БСП има само един интерес – държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

Цветанов: Председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.

Истината: Председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов – негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос – за кого, Цветанов отказва да отговори.

Цветанов: Ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка.

Истината: Тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена.

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото.

Истината: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос, в социологическо проучване над 70 процента от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес.

Цветанов: Държавата нямала нищо общо с управлението на Здравната каса.

Истината: Държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега – министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева?

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.

Истината: Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър – не. Част от депутатите му казват да, друга – не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов: БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани.

Истината: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента.

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно.

Истината: Не БСП, а партньорите ви в Европа – Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете кой проваля председателството.

 


image0 (9K)