БСП – И ние желаем радикална промяна

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 67, 1990 г.
И НИЕ ЖЕЛАЕМ РАДИКАЛНА ПРОМЯНА
Последното заседание на Общинската комисия по партийна етика се превърна в своеобразна дискусия, по време на която членовете на комисията откровено, критично и с неподправена загриженост оцениха досегашната си работа, мястото на комисията във вътрешнопартийния живот в настоящата и бъдещата политическа обстановка.

Общо е мнението, че неясният статут на комисиите по партийна етика (а има ли надпартийна етика), заложен с беглото текстово и теоретично присъствие в новия Устав на БСП, води до ограничаване работата на тези органи само до разглеждане на подалите за възстановяване на членство в партията молби и жалби. От създаването си до този момент в общинската комисия по партийна етика в Стара Загора не е постъпил нито един сигнал или искане от държавен орган, обществена организация или основна партийна организация, по който комисията да се произнесе съобразно предоставените й от устава правомощия.
В своето петмесечно съществуване общинската комисия по партийна етика е разгледала 33 молби за възстановяване на членство в партията, от които 30 са удовлетворени и по 3 се е произнесла отрицателно.
Инициативата на членовете на комисията се ограничава и поради несъвършената организационна структура на партията, която поражда и вътрешнопартийни спорове.
Членовете на комисията са единодушни, че досега резултатите от нейната работа нямат гражданственост и е необходимо в бъдеще гласността да бъде основен принцип при осъществяване на функциите й.
Комисията се произнесе и по някои вътрешнопартийни въпроси. Членовете подкрепиха становището на ОбПС, изразено на последното му разширено заседание, основните партийно организации да бъдат изградени по местоживеене, а клубовете да са средища на социалисти с еднакви или сходни професионални или културни интереси (без права на основна партийна организация).
Комисията взе решение да се запознае задълбочено с резултатите на комисията по деформациите, изградена и действувала към ОбНС, като вземе отношение по извършилите закононарушения социалисти.
Присъствуващите на заседанието изразиха мнение, че пасивността бе обхванала по-голямата част от общинската партийна организация и след изборите за народни представители, която за съжаление продължава и сега. Общинската комисия по партийна етика е готова да даде своя принос за отърсване на партийните редици от обхваналата ги леност, със съзнанието, че изборната победа е само първата крачка по желание път към демократизиране на обществото и нашата партия.
Във връзка с това ПРЕДЛАГАМЕ:
1. Основните партийни организации на базата на принципа на демократическото единство да разгърнат широка дискусия за състоянието, в което се намира партията и бъдещото нейно развитие. В обстановка на висока нравственост и морал, критичност и ясна позиция за развитието на БСП да създават условия за отпадане на компрометирани кадри и редови социалисти, които уронват престижа на авторитета на партията.
2. Свикване на общинска партийна конференция, на която да се анализира вътрешнопартийното състояние на общинската организация и нейната готовност за участие в изборите за местни органи на държавна власт.
3. Общинският партиен съвет да подпомогне в най-скоро време общинските съветници социалисти да се обособят в група, която на сесия на ОбНС да изложи своето становище по важни въпроси, засягащи настоящето и бъдещето на Стара Загора, както и градивната си позиция до провеждане на изборите за местни органи на държавна власт.
Димитър ТОДОРОВ –
председател на общинската
комисия по партийна етика


image0 (9K)