Буенос Айрес блокиран заради срещата на Г-20. 25 000 полицаи пазят реда

Хиляди демонстранти излязоха в петък на протест в аржентинската столица срещу икономическите политики на водещите индустриални държави

Хиляди демонстранти излязоха в петък на протест срещу икономическите политики на Г20, докато водещите индустриални държави откриваха своята редовна годишна среща в аржентинската столица, съобщават Ройтерс и „Фокус“.

Очаква се основна тема в двудневната среща да е търговската война между САЩ и Китай. Протестиращите обаче не успяха да се доближат до държавните глави на САЩ, Русия, Китай и другите световни сили. Полицията, гранични патрули и крайбрежна охрана бяха организирали кордон в район от 12 кв. километра около мястото на събитието в Буенос Айрес. Заради събитието целият трафик беше спрян.

Градът беше почти напълно блокиран заради протестния поход, който се организира от коалиция между профсъюзите и групи за човешки права.

„Против политиките на Г-20 сме, защото те разделят света. В Аржентина и навсякъде на планетата има недостиг на образование, работа и храна, заради политиките, които те обсъждат там“, смята Патрисия Силвино, 54-годишна работничка, участваща в протеста.

Наистина срещата се провежда в труден за самата Аржентина момент. Инфлацията е достигнала 40 процента.

Президентът Маурицио Макри, който е известен като привърженик на свободния пазар, бе избран през 2015 година с надеждата, че ще избави икономиката от продължителния търговски и валутен контрол. В момента неговият рейтинг пада едновременно с песото и покупателната способност на средностатистическия аржентинец.

Общественият транспорт е спрян, а петък е бил обявен като национален празник на банките и дясноцентристкото правителство е очаквало, че столичани ще напуснат града за уикенда.

По официални данни 25 000 полицаи са ангажирани да осигуряват реда.


image0 (9K)