Бургаски лекари върнаха към живота 22- годишна жена, изпаднала в кома, след натравяне с гъби

Медицинско чудо- бургаски лекари спасиха живота на 22- годишна жена, изпаднала в кома, след натравяне с гъби.

„Случаят с 22-годишната Галя Георгиева е без аналог, защото досега пациент с подобни показатели не е успявал да оживее“, съобщи анестезиологът-реаниматор д-р Йордан Томов, цитиран от dir.bg.

Младата жена и нейният баща брали горски гъби край Приморско. Вечерта ги сготвили и вечеряли с тях. Малко след това и двамата се почуствали зле, но бащата е бил с по- леко отравяне, тъй като консумирал по- малко от отровните гъби. Галя е била приета в много тежко състояние в болницата в Бургас. Гъбите са били толкова силно отровни, че кучето на съседите, което е яло от тях, е починало.

Младата жена е постъпила в болницата в изключително тежко състояние – в кома, а чернодробните й ензими са били 100 пъти над нормата. Тя е била подложена на хемодиализа и апаратна вентилация, защото не е можела да диша сама, обяснил д-р Томов.

„Борбата беше голяма. Тя премина няколко курса на хемодиализа, но въпреки това остана в същото състояние. По-късно дойде в съзнание, но продължи да е на апаратна вентилация, защото не можеше да диша сама. Постепенно я стабилизирахме и ето, че днес я изписваме”, допълни реаниматорът.

Галя ще продължи терапията си и вкъщи, като част от необходимите медикаменти получи като подарък от лекарите в МБАЛ-Бургас. Тя от сърце благодари на медиците за спасения си живот: „На всички, които са в тежко състояние, мога да кажа да не се съмняват в лекарите и да им се доверят”.


image0 (9K)