„Бъдещето на спорта трябва да определят професионалисти!“ – з.м.с. Георги Петров

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 2, 1991 г.
„БЪДЕЩЕТО НА СПОРТА ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! – ЗАЯВЯВА АВТОМОБИЛИСТЪТ НА 1990 Г.
З.м.с. Георги Петров не се нуждае от специално представяне, макар около него да не се шуми. Някак неусетно, поне за околните, той се наложи в съзнанието на обичащите автомобилния спорт у нас. В самото навечерие на празниците за пети път през последните 10 години, 22 редакции на централни вестници го определиха за автомобилист № 1. Доста след него застанаха з.м.с Стоян Колев. Още не пристигнала новината до Стара Загора и „Отечествен вестник“ „изстреля“ снаряд на недоволство – защо той, а не Чубриков?
-И така – защо ти, а не той? – въпроса го завари край изкаляната по пътищата към Бузлуджа спортна кола на 2 януари.
-Ами попитай колегите си, защото от Стара Загора много трудно се влияе в София… Разбирам, че живеем във времето на плурализма, но когато срещу моите 6000 км. завършени състезания се противопоставят 100-те км. на колегата Чубриков. Но нека изоставим тази тема. Предпочитам спортните качества да се доказват по трасетата, а не по вестникарските страници.
-Казваш 6000 км. за миналата година? Нека все пак ги припомним.
-Осем първи места в осемте кръга на републиканския високопланински шампионат; вицешампионска титла на рали; осми в кръг от европейския шампионат – Гърция; четвърти на „Хеброс“; трети в Югославия: втори (на 6 секунди след водача) в „Динамо“ – Сливен; шести в Австрия и общо 224 точки в крайното класиране на европейския автомобилен шампионат.
-Пропускам неуспеха в Турция и припомням как ти и навигаторът ти – з.м.с. Иван Тонев, буквално подарихте първото място в последния кръг от рали-шампионата на з.м.с Стоян Колев…
-И този подарък струваше шампионската титла, но кой е застрахован от детински грешки? Дори когато се казва Иван Тонев. Ще запомним този 1 септември, защото водехме с 48 секунди и загубихме заради 3 минути, дошли от неправилно аритметично действие.
-Сега е модерно да се вглеждаме в работата на парламента. Навярно и за теб е така. Кое беше най-голямото ти лично разочарование от работата му?
-Фактът, че при гласуване измененията в Указ 56 парламентаристите забравиха спорта. Пак бяхме оставени да вегетираме. Но и друг път съм казвал – нека най-после професионалисти се занимават с професионални проблеми. А спортът е професия.
-Казваш го и сега, когато заделянето на литър бензин за участие в спортно състезание звучи почти кощунствено…
-Истината трябва да се гледа в очите. Голям спорт без средства не се прави. Все пак разчитам, че правителството на г-н Димитър Попов, покрай безбройните сложни въпроси на обществото ни, няма да сложи подготовката на автомобилистите под миндера. И не само защото министър-председателят е и председател на Асоциацията на автомобилните състезатели.
-Да се вгледаме в тазгодишния спортен календар…
-Състезанията вече започнаха, но в тях участвуват онези, които са материално обезпечени. Уви, екипажът ни ще може да се включи вероятно през март. Всичко зависи от спонсорите. Вярвам, че и през тази година фирма „Агрохим“ няма да ни изостави. А и не само тя…
-Седмица след празниците, какво е пожеланието ти към автомобилистите от Стара Загора?
-Да има бензин и той да не струва много скъпо, за да бъдат отново край трасетата на състезанията. Нуждаем се от тях, от ентусиазма им… Вместо „Довиждане!“ предпочетохме да стиснем палци. Дано пожеланието се сбъдне.
Разговора води Христо ХРИСТОВ


image0 (9K)