България днес е домакин на срещата на върха ЕС-Турция

Варна ще бъде домакин тази вечер на изключително важна среща за отношенията между европейския съюз и Турция. Основните теми ще бъдат либерализирането на визовия режим, финансовата част от споразумението за бежанците, борбата с тероризма, преговорите на Турция за присъединяване.

[ad id=“225664″]

В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов, съобщава БНТ.

Срещата във Варна е предвидена да започне в 19 часа, след това ще има официални изявления като след тях турската делегация ще си тръгне. Първо се очакват да пристигнат европейските лидери, а след това и двата самолета на турската делегация.

[ad id=“263680″]

Срещата може да се окаже една от най-важните в мандата на Българското европредседателството. Освен срещата с европейските лидери, Ердоган и Борисов ще проведат двустранна среща, на която се очаква да бъдат обсъдени въпроси от двустранен и регионален характер.

[ad id=“237001″]

В града има засилени мерки за сигурност заради срещата на върха. За отразяването й са акредитирани 120 журналисти. Освен българските, европейските и турски колеги, във Варна ще има три екипа на „Ал-Джазира“, както и китайски и японски медии. Всички силови структури във Варна са на крак, за да осигурят безопасността на гостите преди и по време на разговорите в резиденция „Евксиноград“.

[ad id=“238430″]

Най-обсъжданата тема във Варна е маршрутът, който ще бъде определен между българските и турски НСО-та, както и мерките за сигурност, защото в града текат различни инфраструктурни проекти. Все още не се знае дали ще има затворени булеварди и улици.


image0 (9K)