България загуби гостуването си срещу Чехия

Българският национален отбор на България записа първа загуба в европейските квалификации за Евро 2020. “Лъвовете” отстъпиха с 1:2 при визитата си на Чехия в Прага. Дебютът на Красимир Балъков започна отлично за “лъвовете” с гол на Исмаил Иса (3), но чехите за пореден път показаха, че са един от най-кошмарните ни противници, като стигнаха до пълен обрат с две попадения на звездата Патрик Шик (19, 50). “Трикольорите” могат да бъдат доволни, че не записаха разгромно поражение, след като домакините създадоха доста положения пред вратата на Николай Михайлов и късметът беше на страната на „лъвовете“. Бала пусна цели четирима дебютанти в мача – Кристиян Димитров, Исмаил Иса, които бяха титуляри, както и влезлите резерви – Янис Карабельов и Цветелин Чунчуков, а също така заложи на 18-годишния Мартин Минчев от първата минута. Отборът му обаче не успя да покаже нищо от това, което искаше селекционерът – владеене на топката и игра със самочувствие, като отстъпваше по всички показатели на чехите, които записаха първи успех в тези квалификации.

Още с първата атака щабът на “трикольорите” изригна, тъй като Иса беше точен с глава със своя дебютен гол. Таранът надскочи своя пряк пазач и след удар с глава прати топката в мрежата. Отличното центриране беше на Ивелин Попов.

Постепенно домакините взеха инициативата, като не позволяваха на българите да играят свободно. Шик пропусна една отлична възможност, а Иса на контраатака стреля в ръцете на Вацлик от малък ъгъл.
Пресата на чехите продължи и това доведе до грешки в редиците на България, а с това и попадение в мрежата на Ники Михайлов. Димитров върна лошо към вратаря, който изпревари противник и стреля,но Иса загуби въздушния дуел, а след него и Сърмов. Така топката попадна в наказателното поле на “лъвовете”, където Димитров се подхлъзна и при опита да изчисти коженото кълбо от краката на Янко, го подаде на Шик, който с технично изпълнение изравни.

В 39-ата минута Божиков пък изби пред голлинията пореден удар от наказателното поле към вратата на Михайлов.

В 50-ата минута Малинов поиска фаул срещу него, съдията даде знак играта да продължи и Шик беше изведен срещу Михайлов. Нападателят финтира Божиков и технично донесе пълен обрат, вкарвайки своя седми гол с националната фланелка.

В 76-ата минута Шик отново прати топката в мрежата, като изпревари Михайлов, който закъсня с излизането, но попадението беше отменено поради засада. Родният страж пък удари дясното си коляно и имаше нужда от лекарска намеса. Секунди по-късно около 13 000 фенове аплодираха звездата на вечерта Шик при смяната му с Мартин Долежал.

Буквално в последната секунда Ивелин Попов пропусна да изравни.

 

Източник – Спортал


image0 (9K)