България изгони още двама руски дипломати

Външно министерство обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Това беше съобщено от пресцентъра на МВнР в понеделник.

„Днес нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на руското посолство“, се казва в съобщението на ведомството.

Според последвалото официално изявление от страна на руското посолство изгонването е безпочвено и страната си запазва правото да отговори.

„За съжаление сме принудени да отбележим, че този несправедлив демарш на българските власти няма да допринесе за изграждането на конструктивен руско-български диалог,“ се казва в изявлението.

По-рано в понеделник външното министерство на България е получило писмо от прокуратурата, в което е съобщено, че двамата дипломати са осъществявали „нерегламентирана разузнавателна дейност“ на територията на страната, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Сведения за това са събрани в хода на разследване след сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Срещу тях са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България и главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева. Това беше съобщено също малко по-рано в официално съобщение на прокуратурата.

Това става само три дни, след като в петък шестима души бяха задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Петима от тях все още са в ареста. Според информация на прокуратурата те са действали като част от престъпна група за шпионаж, в която са участвали бивши и настоящи служители на военното разузнаване и ръководен кадър от Министерството на отбраната.

По-рано в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО следи българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа и подкрепя усилията на страната ни за противодействие на руския шпионаж.

Русия видя „пореден“ опит за демонизирането на страната и опит „да се забие клин в руско-българския диалог“. Още в петък от руското посолство отбелязаха, че разследването все още не е приключило и изразиха увереност, че „до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени“.

I Поредно изгонване на дипломати

Това не е първи случай за разкрит шпионаж на територията на страната, извършван в интерес на Русия. В края на декември 2020 г. България изгони военния аташе на Русия в София заради извършване на шпионска дейност. В отговор Москва изгони асистент към военния аташе на България в Русия.

През септември 2020 г. двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на 2020 г. от София бяха изгонени двама руски дипломати, защото са извършвали разузнавателна дейност в областта на изборите и енергетиката.

В края на октомври 2019 г. българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. През септември 2019 г. бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)