България „мисли в посока“ да заведе дело срещу „Газпром“ заради спрените доставки на газ

България "мисли в посока" да заведе дело срещу "Газпром" заради спрените доставки на газ

България „мисли в посока“ да заведе арбитражно дело срещу руската държавна компания „Газпром“ заради спрените доставки на природен газ. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ в понеделник. По думите му се очаква до два месеца да бъде готов анализът на „международни юридически компании“, с които страната работи, за да може да започне арбитраж.

Новината идва повече от година след като „Газпром“ едностранно и в нарушение на действащия договор спря доставките на природен газ за България. Това се случи два месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна, а посочената от Москва причина беше, че София е отказала да плаща за природния газ в рубли – изискване, което не съществува в договора и което беше едностранно наложено от Русия.

Служебното правителство, назначено от Румен Радев, обяви преговорите с „Газпром“ за възобновяването на доставките за „неизбежни“ и допусна България да се съгласи да плаща в рубли за природния газ. Руската компания обаче не поднови доставките, а впоследствие отмени изискването за плащане в рубли. Междувременно договорът с България изтече.

Един от аргументите на служебния кабинет да иска подновяване на доставките от Русия беше твърдението, че „Газпром“ може да заведе и спечели арбитражно дело срещу България. Тогава юристи предупредиха, че тази позиция само може да навреди на България при евентуално дело, защото поставя под въпрос досегашната позиция на страната.

Сега Росен Христов, който беше едни от министрите, защитавали тезата, че България може да загуби арбитраж, ако не се върне към руските доставки на газ, каза, че вероятността Москва да спечели дело срещу София е „минимизирана“.

Христов каза още, че се „мисли в посока ние да предявим претенции срещу „Газпром“.

„Внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление“, каза той.

Вече има съобщения за заведени арбитражни дела срещу „Газпром“ от европейски компании. Сред тях е германската Юнипер.

Росен Христов каза още, че е рано да се каже на каква стойност ще е искът на България.

„Работи се планово с международни юридически компании с много опит в областта, които в момента наблюдават и ни подготвят позиция. Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж“, каза още Христов пред БНТ.

Изявлението на служебният енергиен министър идва дни след обявяването на договорка за правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ. Ако то бъде избрано, управлението на служебното правителство ще приключи.

През февруари 2023 г. Христов беше казал, че „Газпром“ има „определени претенции“ към България заради спрените доставки, без да конкретизира размера на претенциите заради конфиденциалност. Впоследствие Министерството на енергетиката опроверга това твърдение.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)