България поиска обяснение от Северна Македония заради „клеветническа кампания“

Министрите на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и на България Екатерина Захариева на 24 февруари 2021 г.

Управляващият посолството на Северна Македония в България ще бъде извикан да даде обяснение дали правителството в Скопие е свързано с „клеветническа кампания“ срещу България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР) в събота. Инициативата за извикването на дипломата във външното министерство е на ресорния министър Екатерина Захариева.

Като повод МВнР посочва дейността на базирания в Словения „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Според МВнР организацията е публикувала поредица статии с „явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация“.

Според МВнР на сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. Освен това МВнР „изразява изключителното си безпокойство от публикациите“, че съветници на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев участват в ръководството на организацията.

За това съобщи българското издание на сайта Euractiv на 23 март. Според публикацията двамата директори на института Зияд Бечирович и Аляф Бахтияр са съветници на правителството на Зоран Заев.

По-рано министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов реагира на публикацията и посочи, че докато „агресивната антибългарска кампания“ продължава, ВМРО няма да допусне Скопие в Европейския съюз.

Външното министерство реагира и на друг случай, при който български гражданин се е опитал да внесе български книги в Северна Македония, но е бил спрян на границата. За да разреши случая, на ГКПП „Деве баир“ е изпратен български консул от посолството в Скопие по нареждане на Екатерина Захариева, съобщи още пресцентърът на МВнР.

По-късно посолството на България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Северна Македония заради случая. С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна членка на Европейския съюз. Според българските власти е „абсурдно [това] да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към ЕС“.

Отношенията между България и Северна Македония са обтегнати, след като София блокира началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Управляващите аргументираха решението си като посочиха, че Северна Македония нарушава договора за приятелство и добросъседство с България. Скопие определи ветото на България като „тежка геостратегическа грешка“ и посочи, че то е в нарушение на двустранния договор от 2017 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)