Експлоатация на българи в британска ферма: „Работихме по 12 часа. Беше ад“

[ad id=“263680″]

Екип на NOVA се свърза с българи, които твърдят, че са работили във фермата за цветя в Корнуол, където чуждестранни работници са експлоатирани като съвременни роби. Такава информация се появи в британски медии, но от българското Министерство на външните работи са категорични, че такива наши сънародници няма.
Али и съпругата му Елена са на друго мнение. Те попадат на въпросното място и едва се измъкват от там преди няколко седмици.

[ad id=“225664″]

„Бях стотици пъти уверяван, че всичко е перфектно, че отиваш там, започваш да работиш, осигурена ти е квартира, храна и ще взимаш не по-малко от 500 паунда на седмица”, разказва Али.

Реалността обаче се оказва друга.

„Трябва да имаш 90 паунда, когато постъпваш. Самата агенция ти взима между 500 и 800 паунда и 2 седмици си назад със заплатата, а трябва да имаш 2 седмици за удръжка”, разказва Елена.

Личните документи на постъпващите на работа се задържани още при пристигането им. А заплатата се оказва двойно по-ниска от обещаната.

„Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена.

[ad id=“263680″]

Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.
В момента българите във фермата са над 100, твърди Али.
От посолството ни в Лондон поддържат връзка с британските власти за изясняване на случая./Нова ТВ


image0 (9K)