Важен ден за българите в Обединеното кралство

Днес изтича крайният срок за кандидатстване за „статут на уседналост“ в Обединеното кралство на българите и другите граждани на страни от Европейския съюз.

Тези, които не са кандидатствали за статут на уседналост, от 1 юли могат да загубят правата си в Обединеното кралство. Това означава, че може да се стигне до депортирането им от Великобритания, като крайна мярка. Все пак, правителството в Лондон обяви, че „ще бъде гъвкаво и ще проявява пълно разбиране и снизходителност„, за да не се лишават гражданите от правата им веднага след 1 юли.

На практика хората, които не са подали документи за „статут на уседналост“ или са получили отказ, от утре могат да загубят правата си във Великобритания – право на работа, на помощи, на здравни услуги, на откриване на банкова сметка и други. Това коментира кореспондент на БНР в Лондон, цитиран от ЗАРАТА.

Имаше много призиви датата да бъде отложена, а изтъкваните причини не са малко. Срокът обаче не беше удължен

Подавани бяха много сигнали, че все още има много граждани на ЕС, които дори не са чували, че се променя имиграционната политика. Става дума за по-възрастни хора, за такива в домове за социални грижи, за малцинствени групи и като цяло за по-уязвими групи хора.

Изтъкваше се още, че самата система за подаване на документи, макар и да е много опростена, често дава грешка и хората се затрудняват с подаването им.

Друг проблем е натрупването на молби, които все още не са обработени. Броят им беше над 400 000 през последните 7 дни. С темповете на подаване на заявления през последните дни – около 10 до 15 хиляди молби дневно, затлачването на системата вероятно е още по-голямо и дори британсите властите признаха проблема.

 


image0 (9K)