Важна победа за волейнационалите ни срещу Сърби

Българският национален отбор победи настоящия шампион Сърбия с 3:2 (25:18, 20:25, 25:23,24:26, 15:12) на последния турнир от Световната лига преди финалите в Бразилия, които започват на 4 юли. Така националите запазиха добри шансове за класиране за решителните срещи. Утре (18 юни) им предстои мач с домакина на турнира – Аржентина.

Играта на „лъвовете“ се отличаваше с отлично представяне на блокада, която затрудни максимално съперниците ни. Те обаче показаха характер в решителните части и успяха да изведат мача в тайбрек.

За разлика от загубата срещу Бразилия с 0:3 вчера, този път Пламен Константинов заложи на титулярния състав от началото на срещата – Цветан Соколов, Георги Братоев, Розалин и Николай Пенчеви, Николай Николов, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров.
Началото на мача беше равностойно. Разликата в първите отигравания направи страхотното представяне на българската блокада, както и отличната точконосна комбинация между Братоев и Николов. В защита избраниците на Пламен Константинов също се справяха добре, като успяваха да спасят голяма част от отбитите от българския блок топки. Така „лъвовете“ поведоха след 25:18.

Във втората част националите бяха догонващи в резултата до 14:13. Лидерството на българският тим обаче се запази за кратко. Противниците показаха стабилна игра в атака и дръпнаха отново напред в резултата. Резултатът беше изравнен след 20:25.
Третият гейм беше най-равностоен в мача. Двата тима често се сменяха на лидерската позиция в резултата. Играта на българския отбор се характеризираше както с отлични изяви в защита на Теодор Салпаров, така и с грешки в нападение на Николай Пенчев и Цветан Соколов. „Лъвовете“ обаче успяха да измъкнат частта при 25:23 и отново да излязат напред в резултата.

Три успешни блокади за България на Розалин Пенчев и Виктор Йосифов белязаха началото на четвъртия гейм. Националите успяха да си осигурят комфортна преднина, но водените от Никола Гърбич сърби не се предаваха и наваксаха изоставането в самия край на частта за 23:23, а след това достигнаха и до равенство в мача.
Тайбрекът отново започна с доминация на българите. Николай Николов направи няколко атрактивни точки, а българската блокада помогна за натрупването на аванс от 8:5, при който дойде и размяната на полетата. Авансът на „лъвовете“ след това падна до 1 точка, но тя не беше достатъчна и волейболистите ни се поздравиха като краен победител в балканския двубой.

Утре (18 юни) предстои последния мач на България в предварителните групи. „Лъвовете“ ще играят срещу Аржентина. Веднъж вече срещнахме тима от Южна Америка на първия турнир в Казан, Русия. Там националите загубиха с 2:3.

За да бъде сигурно класирането на финалите след седмица, възпитаниците на Пламен Константинов трябва да постигнат задължителна победа.

Източник – BTV


image0 (9K)