Ваксините връщат нормалното. Три примера от страните отличници

Англичаните с нетърпение очакват понеделник. От тогава те вече ще могат да си ходят на гости, а ресторантите и пъбовете ще работят и на закрито.

Това е поредна стъпка в поетапното разхлабване на мерките, които целят да ограничат разпространението на коронавируса. То стана възможно след като случаите на COVID-19 във Великобритания намаляха. Намаля и броят на хората в болниците, както и на починалите от болестта.

В неделя например, точно преди обявяването на новото разхлабване на мерките, новите случаи на COVID-19 във Великобритания бяха 1770, а ден по-късно броят им беше 2357. Смъртните случаи в неделя бяха два, а в понеделник – четири. Само няколко месеца по-рано здравните власти на Острова регистрираха десетки хиляди нови случаи на ден, десетки хиляди пациенти в болниците и по над 1000 починали.

Властите определят постигнатото като успех. И посочват като причини за него освен строгите противоепидемични мерки, които несъмнено имат влияние, също и успешната кампания по ваксинация.

Какви са тенденциите за развитие на пандемията в напредналите във ваксинацията държави?

„Стъпка към нормалността“

Поредното разхлабване на мерките в Англия беше обявено в понеделник и ще влезе в сила седмица по-късно. То е в изпълнение на дългосрочния план на правителството за излизане от локдауна, въведен преди месеци.

Властите решават дали да обявят всяко следващо планирано разхлабване на мерките в зависимост от показателите по четири критерия – успех на имунизационната програма, доказателства, че ваксинацията намалява броя на заболелите и починалите, липса на безконтролно разпространение на вируса и липса на риск от масово разпространение на нови варианти.

Предприемаме стъпка към момента, в който ще се научим да живеем отговорно с COVID-19.

В случая всички критерии са изпълнени и премиерът Борис Джонсън обяви разхлабването на мерките. По думите му смъртните случаи и броят на хората в болници са на най-ниски нива от година. Джонсън добави, че тези данни подкрепят решението, че мерките трябва да се отпуснат.

„Предприемаме стъпка към момента, в който ще се научим да живеем отговорно с COVID-19, когато ще спрем да разчитаме на подробни разпоредби от правителството и ще вземаме своите собствени решения на базата на научните препоръки за това как най-добре да защитим семействата си и хората около нас“, каза Борис Джонсън в понеделник и добави, че разхлабването на мерките от понеделник е „значителна стъпка по пътя към нормалността“.

Другите области в Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също планират разхлабване на мерките, след като новите случаи, настанените в болници и починалите намаляха.

Експертите, цитирани от британските медии, отдават успеха освен на строгите мерки, и на успешната имунизационна кампания. Към 11 май 52,62% от хората в Обединеното кралство са получили поне по една доза ваксина. Според данните на Би Би Си ваксинирани са две трети от пълнолетните британци, а 18 милиона души са получили и втора доза ваксина.

Ваксинацията във Великобритания върви бързо от самото начало. Първите данни за ефективността на ваксините срещу COVID-19 за предотвратяване на тежко боледуване и смърт извън клиничните тестове дойдоха от Великобритания и Израел.

В Обединеното кралство ваксинацията се извършваше на етапи, както първоначално се планираше да бъде и в България. С приоритет бяха ваксинирани хората над 50-годишна възраст като постепенно се вървеше от най-възрастните към по-младите, медиците, хората с придружаващи заболявания и персоналът и обитателите на социални институции.

Извън тези групи се ваксинират първо най-възрастните, а постепенно се дава възможност и на по-младите хора.

„Път за излизане от пандемията“

Великобритания не е единствената държава, в която ситуацията значително се подобри няколко месеца след началото на успешна кампания за ваксиниране. В Израел – водеща държава по дял на ваксинираното население, новите случаи на COVID-19 са по под 20 на ден от седмици, а смъртните случаи са единици.

Израел е най-напредналата във ваксинацията държава в света. Към 12 май поне една доза ваксина са получили 62,72% от населението.

Ваксинирането в Израел започна по време на третата и най-тежка вълна на пандемията. В този период случаите на COVID-19 достигаха над 8000 на ден. Властите въведоха локдаун, продължил два месеца.

След март 2021 г. обаче властите съобщиха за спад в броя на новите случаи на COVID-19, въпреки че тогава започна разхлабване на мерките. Към средата на април 2021 г. новите случаи спаднаха до средно около 150 на ден, се посочва в публикация на израелски учени в „Лансет“. Те посочват, че всички ваксини, използвани в страната, имат висока ефективност. Тези резултати предполагат, че широкият обхват на ваксинационните кампании може да е „път за излизане от пандемията“.

„Да обърнем играта“

Имунизациите вървят сравнително успешно и в други държави. Сред тях са САЩ, където 46% от населението е получило поне една доза ваксина към 11 май. Там новите случаи също започнаха да намаляват. През януари имаше дни с по над 250 000 новозаразени на ден.

Сега заболелите все още са много – по между 30 и 40 хиляди на ден, но тенденцията е в положителна посока, посочват учени, цитирани от Си Ен Ен.

Според д-р Антъни Фаучи, главният експерт на САЩ по инфекциозни болести, между 70 и 85% от населението трябва да са защитени от коронавируса, за да се говори за колективен имунитет.

„Но дори преди това, с ваксинирането на все повече хора, ще стигнем до момент, в който ще видим как броят на случаите пада драстично“, казва той пред Си Ен Ен.

Според Джефри Зайънтс, координатор на групата за отговор на COVID-19 на Белия дом, този момент наближава. „Бих казал, че сме напът да обърнем играта“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)