Ваньо Костин: 12-ят турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“ на 9-11 юни чака гости от цялата страна

Г-н Костин, предстои Турлашкият събор „Када кум прасе и ти вречу“ – едно традиционно събитие, което Община Чупрене организира за 12-а година. Какви са резултатите от миналогодишното издание и какви са очакванията Ви за тазгодишния събор?
Ваньо Костин: Миналата година колективите, които се изявиха на сцената на Турлашкия събор, бяха 98, а около 2000 души бяха участниците. Получи се много добро мероприятие, а засега сигналите са, че тази година ще надминем този резултат – само до момента заявките за участие са с десетина повече, като се очаква да достигнат с 20 повече от миналогодишните заявки. Тоест, в тазгодишното издание на „Када кум прасе и ти вречу“ очакваме да се включат над 115-120 колектива. При толкова много участници – над 2000 души, предизвикателството е как да бъде направена програмата, така че изпълненията им да се вместят във времето. Но съм сигурен, че отново ще се справим.

DSC_0056-1_0

Иначе, както е всяка година, и тази продължават съпътстващите събития – изложбите, демонстрацията на турлашка кухня, на местни занаяти и т.н. Целта е всичко, което е характерно, което е свързано с турлашкия говор, бит, култура да бъде показано в рамките на трите дни на събора.
Тази година откриваме събора на 9 юни, петък, в 15 часа. Очакваме гости от Сърбия и Румъния. Областна управа – Видин има установено партньорство с Област Офенбург, провинция Баден-Вюртемберг (Германия) – очакваме за откриването на събора да дойде областният управител на Офенбург, придружаван от немска делегация. Поканили сме и народните представители от област Видин.

DSC_0087-1_0
Съборът „Када кум прасе и ти вречу“ е едно от големите събития в културния календар на Северозапада – идват хора от доста далеч. Всички, чиито корени са в Чупрене, правят всичко възможно да се върнат именно за събора. Тогава ще честваме и празника на община Чупрене, който миналата година, с решение на Общинския съвет, беше определен вече да се отбелязва, когато е Турлашкият събор.
Освен че с всяка година броят на участниците се увеличава, увеличават се и хората, които се стичат в Чупрене, за да наблюдават изпълненията и да се включат в съпътстващите събития. Миналата година посетителите през трите дни на събора бяха над 20 хил. души – всяка година броят им се увеличава, да се надяваме, че и тази година това ще продължи.
При провеждането на събора целта е с всяка следваща година да надграждаме постигнатото на предходното издание, така че да се даде изява на всичко, свързано с турлашкия бит и култура. Защото това са нашите традиции. Младото поколение, за съжаление, се разбяга по големите градове и трябва да направим всичко възможно да не се прекъсва връзката с нашето, с родното, с нашата турлашка същност! За изминалите години постигнахме много – първите издания започнахме с 50-60 участници и 4-5 колектива, а тази година ще посрещнем над 2000 участници и над 120 колектива, което е доказателство, че през всичките тези години Турлашкият събор се е развивал и днес можем да кажем, че той вече е визитната картичка на Чупрене.

DSC_0142-1

[ad id=“222951″]

 


image0 (9K)