ВАС отмени минималната заплата от 460 лева

Върховният административен съд (ВАС) е отмени Постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лв., съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Четири работодателски организации обжалваха решението на правителството за минималната работна заплата, заради нарушаване на законовата процедура. Постановление е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с тях.

[ad id=“218548″]

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог – при равнопоставеност на страните, участващи в него. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, коментираха от БТПП.


image0 (9K)