Вековното село Лясково и корените му

Старозагорското село Лясково води началото си векове назад. Разположено е в южните склонове на Средна гора, по северния бряг на река Съзлийка (Баненска). Реката е екологично чиста, тече от североизток на югозапад и е с голямо стопанско значение за населението на селото.

Село Лясково е с благоприятен умерено-континентален климат със Средиземноморско влияние. Климатът се определя в най-голяма степен от преминаващата край селото река Съзлийка, в протежение на 3 км. и от надморската височина, която е между 250 и 680 метра надморска височина.

През 1872 г. Лясково наброява 50 къщи и училище с 18 деца

По време на Римската империя на запад от Берое (Стара Загора) до събирането на трите реки: Съзлийка, Лозенска и Читалка е имало тракийско селище. Историците разказват, че жителите на всички тези селища на запад от Августа Траяна били от тракийското племе Пирогери.

Училището в Лясково като паметник, сеещ просвета и култура

Тракийските селища са съществували до към 5 век. След разрушаването на селището от варварите животът отново се възстановява, защото тук съществуват прекрасни природни условия за живот – тук протичат и се сливат макар и малки реките Съзлийка, Читалка, Лозенска и Могильовска. Покрай тях има хубави поляни, пасища, а по околните хълмове – гори. Има и плодородни земи за обработване. Тук е имало отлични условия за риболов, животновъдство и земеделие.

Местни дарители градят храма в с. Лясково

През турското владичество, вероятно и по-рано, това селище се е наричало Харизанова махала. Някои стари хора от село Лясково казват, че Харизанова махала значело Нарязана махала. Харизанова махала е престанала да съществува като селище в края на 18 век. Развихрили са се кърджалийски и даалийски размирици и опустошили селището.

Читалището в Лясково като огнище за местните хора

За да се спасят от тези неволи, притеснения и ограбвания, селяните започнали да напускат бащиното си огнище. Населението на това селище се е пръснало по околните села.

Едни отишли в Балаклии (сегашното Лозен), други в Елхово и Ашик сенеклии (дн. Кирилово), а трети навлезли по дълбоко по течението на реката и сложили началото село Пандаклии (сега Лясково).

Село Лясково – оазис за туризма

После се изместили по на север по слънчевия склон на хълма, където е сега село Лясково. Наречено е така, понеже се заселили покрай горички от лешници, растящи покрай реката.

 

 


image0 (9K)